Ziua 499 de război a debutat cu noi atacuri ale rușilor asupra Ucrainei. Au fost lansate 18 drone, iar una dintre ele a căzut pe o autostradă din regiunea Dnipropetrovsk, ucigând doi bărbați aflați într-o mașină.
În Liov, numărul morților după ce o rachetă rusească a distrus ultimele etaje ale unui bloc a ajuns la 10.
Între timp, avansul Ucrainei continuă pe trei fronturi în contraofensivă: Bahmut, Donețk și Zaporojie. Până acum au fost eliberate 9 localități și 160 de kilometri pătrați.
Iar Ministerul de Externe al Ucrainei a distribuit un videoclip care prezintă trei scenarii în care Rusia ar putea transforma centrala nucleară Zaporojie într-o „bombă murdară”. Rusia deține controlul centralei nucleare din martie anul trecut.
În Rusia, guvernatorul regiunii Belgorod susține că un bărbat a fost ucis de bombardamentele ucrainene în ultimele 24 de ore. Iar 6 oameni au murit după o explozie la o fabrică de armament din centrul țării.
Președintele Volodimir Zelenski continuă vizitele externe, iar azi a ajuns în Turcia, unde a discutat cu omologul său Recep Tayyip Erdogan.
SUA au anunțat că vor trimite muniție fragmentată Ucrainei, dar în același timp au spus un nu hotărât pentru alăturarea Ucrainei la NATO la summitul de la Vilnius de săptămâna viitoare.
Situația pe front
- Atacuri cu drone - Trupele ruse au lansat noaptea trecută 18 drone Shahed-136/131 în Ucraina, 12 dintre ele fiind distruse în estul și sudul țării, au anunțat Forțele Aeriene. O dronă a căzut pe o autostradă din regiunea Dnipropetrovsk, ucigând doi bărbați aflați într-o mașină. O altă dronă a lovit o întreprindere din districtul Krivoi Rog, provocând un incendiu pe o suprafață de 100 de metri pătrați, a declarat guvernatorul Serhii Lysak pe Telegram.
- Avansul Ucrainei continuă pe trei fronturi în contraofensivă: Bahmut, Donețk și Zaporojie. Până acum au fost eliberate 9 localități și 160 de kilometri pătrați, se arată în cea mai recentă analiză a situației de pe frontul din Ucraina realizată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
- Atacul de la Liov - Numărul morților după ce o rachetă rusească a distrus ultimele etaje ale unui bloc din Liov a ajuns la 10. Totodată, 42 de persoane au fost rănite, 16 dintre ele fiind internate.
- Accesul la centrala Zaporojie - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) ''face progrese'' în ceea ce priveşte accesul la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, a declarat vineri directorul său general Rafael Gross. Directorul AIEA a precizat că inspectorii au vizitat mai multe situri, printre care bazinele de răcire, dar că nu au avut acces la acoperiş, unde, după cum suspectează Ucraina, forţele ruse care ocupă centrala au plasat mine sau explozibili.
- Centrala Zaporojie, „bombă murdară”? - Ministerul de Externe al Ucrainei a distribuit un videoclip care prezintă trei scenarii în care Rusia ar putea transforma centrala nucleară Zaporojie într-o „bombă murdară”. Aceasta este definită ca „un amestec de explozibili, cum ar fi dinamita, cu pulbere radioactivă”. Rusia deține controlul centralei nucleare din martie anul trecut.
- Spion reținut în Crimeea - FSB anunță că a reținut un bărbat în Crimeea, pe care îl acuză că a sabotat căile ferate din regiune în numele forțelor ucrainene. Potrivit forțelor de securitate ale Rusiei, bărbatul din Simferopol a fost instruit la Odesa și plănuia să asasineze personalități importante din administrația instalată de Rusia în Crimeea.
- Peste 9.000 de civili uciși - Cel puţin 9.177 de civili au fost ucişi în războiul din Ucraina, a anunțat ONU. Alţi 15.993 de civili au fost răniţi în confruntările militare. ONU mai spune că bilanţul victimelor civile este mai mare, deoarece nu există date exacte din toate zonele afectate.
Ce se mai întâmplă în Rusia
- Explozie la o fabrică de armament - Şase persoane au fost ucise şi două rănite într-o explozie la o fabrică de explozibili din oraşul Ceapaevsk, din centrul Rusiei, situată la circa 30 km sud-vest de oraşul Samara de pe Volga. Este o fabrică a Promsintez, unul dintre principalii producători de explozibili industriali din Rusia şi din fosta Uniune Sovietică. TASS a precizat că explozia a avut loc în timp ce se demontau nişte conducte şi nu a avut loc un incendiu. Cauza pare să fi fost flacăra de sudură intrată în contact cu resturi de explozibil rămase în ţevi.
- Bombardamente în Belgorod - Viacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, a declarat că un bărbat a fost ucis de bombardamentele ucrainene în ultimele 24 de ore. Au fost înregistrate și numeroase pagube. Belgorod se învecinează cu Sumi, Harkov și regiunea ocupată Lugansk din nord-estul Ucrainei. Afirmațiile sale nu au fost verificate, subliniază The Guardian.
- Putin a convocat Consiliul de Securitate - Preşedintele rus Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al Rusiei pentru a discuta despre măsurile destinate să contracareze sancţiunile impuse împotriva ţării pentru campania sa militară în Ucraina, relatează EFE. La începutul întâlnirii, care a fost transmisă de televiziunea de stat rusă, Putin a spus că "până acum ţările neprietenoase nu au obţinut nimic din perspectiva obiectivelor pe care şi le-au stabilit faţă de Rusia".
Alte informații relevante
- Zelenski în Turcia - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit vineri, la Istanbul, cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, în ajunul împlinirii a 500 de zile de la începerea invaziei ruse în Ucraina şi cu câteva zile înaintea unui summit crucial al NATO. "Închei o zi aglomerată în Turcia. Negocierile cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan s-au referit la coordonarea poziţiilor privind Formula de pace, la summitul NATO, garanţiile de securitate şi Iniţiativa cerealelor. De asemenea, au fost discuţii privind reconstrucţia Ucrainei şi contracte în domeniul apărării", a postat Zelenski pe Telegram, potrivit Le Monde.
- Muniție cu dispersie din SUA - SUA au anunțat vineri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include pentru prima dată muniţii cu dispersie, a anunțat Casa Albă. Schimbarea condiţiilor de pe câmpul de luptă din Ucraina în ultimele două săptămâni i-a determinat pe oficialii americani să acorde o nouă şi serioasă atenţie muniţiilor cu dispersie. Detalii AICI.
- Germania se opune trimiterii de muniții cu dispersie în Ucraina, a declarat vineri ministrul său de Externe, la o zi după ce oficialii americani au declarat că Washington intenționează să furnizeze Kievului armele. Întrebată despre ceea ce au spus oficialii americani, ministrul german de Externe Annalena Baerbock le-a spus reporterilor: „Pentru noi se aplică acordul de la Oslo.” Acordul interzice utilizarea, stocarea, producția și transferul de muniții cu dispersie.
- SUA, un nu ferm - Ucraina "nu se va alătura NATO" la finalul summitului de la Vilnius, a declarat vineri consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, potrivit AFP. Această declaraţie intervine într-un moment în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski efectuează un turneu internaţional vizând în special să obţină mai mult sprijin pentru ambiţia Kievului de a se alătura NATO, înaintea unui summit al Alianţei în 11 şi 12 iulie, la Vilnius, în Lituania.
- Ucrainenii vor să se întoarcă acasă - Dintre refugiaţii ucraineni aflaţi în alte ţări gazdă, 76% intenţionează să se întoarcă în locurile de origine, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), transmite EFE. De asemenea, refugiaţii din plan intern intenţionează sau doresc să se întoarcă în locurile lor de origine în 82% din cazuri, aproximativ 15% dintre aceştia plănuind să facă acest lucru în următoarele trei luni.