302 clădiri în care funcţionează unităţi medicale nu au autorizaţie de securitate la incendiu - raport IGSU

302 clădiri în care funcţionează unităţi medicale nu au autorizaţie de securitate la incendiu - raport IGSU

Peste 300 de clădiri în care funcţionează unităţi medicale publice sau private, la nivel naţional, nu deţineau autorizaţie privind siguranţa la incendiu, la sfârşitul anului trecut, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Dintre aceste imobile, peste 180 nu au nici avizul de securitate la incendiu, care presupune un plan privind respectarea măsurilor de prevenire.

„Din punctul de vedere al avizării-autorizării privind securitatea la incendiu a unităţilor sanitare, la data de 16.11.2020, la nivel naţional, funcţionau 1.392 de clădiri ale unităţilor sanitare şi private, cu paturi.

ADVERTISING

Din totalul acestora, 310 deţin autorizaţia de securitate la incendiu, iar 52 sunt autorizate parţial. Totodată, 728 dintre clădirile unităţilor sanitare nu necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.

De asemenea, dintre clădirile care nu deţin autorizaţie (302), pentru 120 clădiri au fost eliberate avize de securitate la incendiu”, se arată într-un raport al  IGSU după incendiul din Spitalul Judeţean Piatra Neamţ.

Conform normelor legale, autorizaţia de securitate la incendiu certifică faptul că o construcţie respectă prevederile reglementărilor tehnice de proiectare.

ADVERTISING

Acest document conferă persoanelor fizice sau juridice, deţinătoare ale construcţiilor, instalaţiilor şi ale altor amenajări, dreptul de a le edifica, de a le pune în funcţiune şi de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinţei de securitate la incendiu.

Autorizaţia trebuie solicitată după admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor şi înainte de darea în funcţiune a clădirii. Deţinătorii clădirilor au obligaţia de a obţine avizul şi autorizaţia de siguranţă la incendiu.

Eliberarea acestor documente este necesară atât pentru construcţiile existente, atunci când se schimbă funcţiunile unui spaţiu şi/sau se execută lucrări de modificare, cât şi pentru construcţiile noi.

ADVERTISING

Pentru unităţile sanitare, această obligaţie a fost instituită începând cu anul 1992.

Pavilionul de la Balş are aviz, nu şi autorizaţia de securitate la incendiu

Pavilionul 5 al Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, unde vineri dimineaţă a izbucnit incendiul în care cinci pacienţi au murit, deţine aviz de securitate la incendiu fără a avea autorizaţia de securitate la incendiu, a transmis, vineri, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. 

Arafat recunoaște că Institutul Matei Balș nu are autorizație de la ISU, dar găsește explicații: Ea nu ar garanta că nu izbucnește un incendiu

Ultimele controale la clădirea care are parter, subsol, trei etaje şi mansardă au fost făcute de pompieri în lunile martie şi noiembrie ale anului trecut.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇