Scene de groază pe străzile din Rio, unde au murit 25 de oameni, inclusiv un poliţist: cadavre întinse pe trotuar, în bălţi de sânge (Video)

Scene de groază pe străzile din Rio, unde au murit 25 de oameni, inclusiv un poliţist: cadavre întinse pe trotuar, în bălţi de sânge (Video)

Un număr record, de cel puţin 25 de oameni, între care un poliţist, au murit joi, într-un schimb de focuri produs în timpul unei operaţiuni antidrog în mahalaua Jacarezinho din Rio de Janeiro.

Este cea mai letală operaţiune a Poliţiei din statul Rio de Janeiro, care suferă de zeci de ani din cauza violenţei legate de droguri din cartierele sărace cunoscute sub numele de favele.

Operaţiunea a fost efectuată, joi devreme, împotriva unor traficanţi de droguri acuzaţi de recrutare de minori, în cartierul sărac Jacarezinho, la nord de Rio, notează AFP.

Suspecţii au încercat să fugă pe acoperişuri, în timp ce Poliţia a intrat în mahala cu vehicule blindate, iar elicopterele au zburat deasupra capetelor lor.

ADVERTISING

Canalul GloboNews a difuzat imagini cu indivizi puternic înarmaţi care au încercat să scape fugind prin favela în timpul operaţiunii de poliţie. De asemenea, locuitorii au postat înregistrări video pe reţelele sociale care arată explozii, focuri de armă şi elicoptere survolând zona.

Importante efective de poliţie au fost văzute circulând în favela, în timp ce locuitorii înspăimântaţi încercau să-şi reia ocupaţiile după încetarea schimbului de focuri, au constatat corespondenţi ai agenţiei France Presse.

"Ancheta este urmare a rapoartelor primite de unitatea pentru protecţia copilului potrivit cărora traficanţi de droguri recrutează copii şi adolescenţi pentru a se alătura principalei grupări criminale din regiune", a declarat Poliţia, într-un comunicat.

ADVERTISING

"Aceşti infractori comit acte ca trafic de droguri, furt de mărfuri, agresiuni împotriva pietonilor, crime şi atacarea trenurilor de metrou, printre alte infracţiuni în regiune", potrivit comunicatului.

Imagini de coşmar pe străzi şi cel mai grav bilanţ

Cartierul Jacarezinho este considerat o bază pentru Comando Vermelho (Comando Roşu), cea mai mare grupare de traficanţi de droguri din Rio de Janeiro.

Locuitorii au raportat că au văzut cadavre întinse pe trotuar în bălţi de sânge şi numeroase corpuri scoase dintr-un vehicul blindat al Poliţiei, a declarat un responsabil al unei comunităţi locale, care a cerut protecţia anonimatului din motive de securitate.

Cel puţin două persoane au fost, de asemenea, rănite în timp ce călătoreau în metroul aerian, prinse în schimbul de focuri, potrivit presei care a arătat imagini cu două victime primind îngrijiri pe peronul staţiei Triagem.

Potrivit platformei digitale Fogo cruzado (Foc încrucişat), care listează actele de violenţă din Rio de Janeiro, aceasta este cel mai grav bilanţ pentru o astfel de operaţiune din 2016, când a început înregistrarea lor.

Tiroteio durante operação policial deixa 25 mortos no Rio de Janeiro

Operaţiunea s-a desfăşurat în pofida unei decizii a Curţii Supreme interzicând Poliţiei să facă raiduri în favelele sărace ale Braziliei în timpul pandemiei de coronavirus, cu excepţia "circumstanţelor absolut excepţionale".

Poliţia a indicat că operaţiunea a fost urmarea unei anchete care a permis obţinerea unui mandat de interceptare a comunicaţiilor suspecţilor şi identificarea a 21 de membri ai grupării criminale "însărcinaţi să asigure dominaţia teritorială cu ajutorul armelor de foc".

Gruparea "a înfiinţat o structură de tip militar cu sute de soldaţi echipaţi cu puşti, pistoale, grenade, veste antiglonţ, uniforme de camuflaj şi alte accesorii militare", a precizat Poliţia, citată de AFP.

Brazil: 25 killed in shooting during anti-drug operation in Rio

Cea mai dramatică operaţiune

”Este cel mai mare număr de decese produse într-o operaţiune a Poliţiei din Rio, depăşind numărul de 19 victime din mahalaua Complexo do Alemão, din 2007, cu excepţia faptului că nu am pierdut pe niciunul dintre noi în acţiunea respectivă", a declarat pentru Reuters şeful poliţiei, Ronaldo Oliveira.

Poliţia a anunţat că printre morţii din Jacarezinho se află lideri ai bandei de trafic de droguri care a dominat viaţa din mahala. Au fost arestaţi cel puţin 10 suspecţi.

ADVERTISING

Pe lângă traficul de droguri, banda a jefuit mărfuri din camioane, iar la începutul acestui an a deturnat trenuri de navetişti, pentru a fura de la pasageri.

Operação policial no Jacarezinho deixa 25 mortos e 5 feridos | CNN 360º

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇