Bărbaţii ucraineni trec ilegal apele Tisei ca să scape de război şi cer azil în România

Bărbaţii ucraineni trec ilegal apele Tisei ca să scape de război şi cer azil în România

Mai mulţi cetăţeni din Ucraina au trecut prin apa Tisei și au fost descoperiţi pe teritoriul românesc de poliţişti de frontieră, ei cerând azil, a informat, marţi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei (ITPF) Sighetu Marmaţiei, Iulia Stan. Şi nu sunt primii, la fel s-a întâmplat şi zilele trecute.

„Ieri, 7 martie 2022, la ore diferite, lucrătorii noştri din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei au depistat 12 cetăţeni ucraineni, bărbaţi, cu vârste cuprinse între 36 şi 56 de ani, care au trecut prin apa râului Tisa, din Ucraina în România. Aceştia au fost depistaţi pe direcţia localităţilor de frontieră Sighetu Marmaţiei şi Tisa.

ADVERTISING

Şi poliţiştii de frontieră din cadrul Sectoarelor PF Sarasău şi Valea Vişeului au depistat, tot ieri, câte un cetăţean ucrainean pe direcţia localităţilor Sarasău, respectiv Valea Vişeului, bărbaţi, ambii de 30 de ani", a precizat reprezentantul ITPF Sighetu Marmaţiei.

Conform aceleiaşi surse, toţi au solicitat o formă de protecţie statului român, fapt pentru care s-au demarat procedurile specifice în astfel de cazuri. 

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 13-a zi de război

După declanșarea invaziei rusești, Ucraina a introdus mobilizarea generală, iar bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani nu au permisiunea de a părăsi ţara, fiind obligați să lupte împotriva invadatorilor.

ADVERTISING

Și în Republica Moldova au fost identificați bărbați ucraineni care au încercat să scape de războiul din țara lor.

”Fiul și nepotul celebrei cântărețe ucrainene de origine română Sofia Rotaru au fost prinși, luni, 7 martie, în apropierea porțiunii de frontieră ucraineană-moldovenească din orașul Moghilev-Podolsky, ei făcând parte dintr-un grup de nouă persoane care încerca să treacă ilegal frontiera de stat a Ucrainei, a informat publicația Strana.ua citând surse din Serviciul de Securitate al Ucrainei”, scriu jurnaliștii de la NewsBucovina.ro.

ADVERTISING

În schimb, peste 20.000 de oameni din 52 de ţări s-ar fi oferit să lupte în Ucraina, în calitate de voluntari, a declarat ministrul de Externe, Dmitro Kuleba.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇