Un profesor a declarat venituri de 60.000 de euro. Şeful ANAF vorbeşte iar de meditații

Un profesor a declarat venituri de 60.000 de euro. Şeful ANAF vorbeşte iar de meditații

Preşedintele ANAF, Lucian Heiuș, a susţinut luni că profesorii care dau meditații nu au fost verificați de Fisc. Asta după ce luna trecută le pregătea un sistem prin care să primească SMS-uri de avertizare dacă nu plătesc impozit.

“Nu din acest an este obligativitatea oricărei persoane, indiferent de profesie, de a depune declarația de venit. A fost dintotdeauna această obligație.

Nu am spus niciodată că fac controale la profesorii care dau meditații și nici nu am făcut controale la profesorii care fac meditații.

În schimb, sunt profesori care, așa cum am încercat noi să facem o campanie de informare și educare, pentru că de fapt asta a fost, un proiect pe fonduri europene care a început la sfârșitul anului 2020 și s-a terminat în mai 2022, pentru mai multe profesii, nu doar profesori, dar au fost situații în care într-adevăr acest gen de persoane profesori care dau meditații s-au şi autorizat (prin înființarea de PFA - n.red.)”.

Tot azi șeful ANAF a fost întrebat dacă are un bilanţ al profesorilor care și-au înființat PFA pentru a putea plăti impozite pe meditații:

“Nu vă pot spune în clipa asta, nu avem o imagine clară, dar putem verifica câte PFA-uri cu acele specific de cod CAEN s-au înființat în ultimele șase luni de zile și vi le punem la dispoziție”, a răspuns Heiuş, citat de Edupedu.

Totuşi, şeful ANAF a venit cu exemple de bune practici:

“Undeva în vestul țării, la Arad cred, un profesor a declarat venituri de vreo 60.000 de euro și a plătit impozit, la Timișoara un altul a declarat 50.000 de lei și a plătit impozit. Deci lucrurile, încet-încet, intră în normalitate.

Ceea ce ne dorim noi, ANAF, nu este să mergem în controale și să prindem pe cineva. Nu. Ci ca contribuabilii din România să aibă un comportament fiscal corect, acesta este scopul final, dar repet nu este pentru noi și nu a fost niciodată o prioritate de a controla profesorii”.

În luna iulie, acelaşi preşedinte al Fiscului spunea la Euronews că și-ar dori ca “instituția să aibă un sistem performant prin care să trimită un SMS către profesorii care oferă meditații, pentru a le atrage atenția că nu este legal și că reprezintă o infracțiune, dacă primesc bani de la părinții copiilor și nu plătesc impozit pe ei”.

Asta după ce în primăvară ANAF a publicat un ghid pentru declararea veniturilor din meditaţii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇