România va avea 4 miliarde de euro din PNRR pentru educaţie, spune Cîmpeanu

România va avea 4 miliarde de euro din PNRR pentru educaţie, spune Cîmpeanu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că România va avea pentru educaţie 4 miliarde de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Dintre aceştia, peste 3,6 miliarde de euro sunt pentru „România Educată”.

"Avem şi o serie de oportunităţi - finalizarea proiectului de viziune România Educată. Va trebui să începem foarte rapid consultările pentru operaţionalizarea măsurilor asupra cărora vom cădea de acord în scurt timp atunci când vom avea dezbateri finale pe proiectul România Educată. Va trebui să avem resurse.

ADVERTISING

Din fericire, alături de bugetul naţional, (...) avem şi această oportunitate a PNRR care trebuie să se constituie într-un suport financiar care să facă diferenţa, care să genereze acea ruptură de ritm din perspectiva schimbărilor pe care le considerăm atât de necesare fiecare dintre noi şi despre care vorbim. (...) Apreciez foarte mult că a existat înţelegere să creştem alocarea de la 1 miliard de euro din total PNRR la ceea ce avem acum şi când spun acum înseamnă acum în aceste minute, ore, zile, pe masa negocierilor cu Comisia Europeană 4 miliarde de euro. De la unu la patru miliarde de euro. Dintre care pot deja să îmi asum această afirmaţie - cele 3,6 miliarde vor rămâne sub tutela România Educată", a afirmat ministrul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Învăţământul superior

Potrivit ministrului Educaţiei, o componentă importantă din această sumă este destinată învăţământului superior.

"Va trebui să vedem împreună cum reuşim să utilizăm mai eficient aceste resurse care, spre exemplu, trebuie să susţină universităţile în a susţine studenţii pentru pregătirea în vederea meseriilor emergente. Trebuie să susţină universităţile pentru partea aceasta, acest concept de digitalizare, dar care în practică se pune mult mai greu decât poate părea la prima vedere", a mai susţinut Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISING

Discuțiile sunt avansate

Consilierul prezidenţial Ligia Deca a spus că discuţiile la documentul "România Educată" se află într-un stadiu foarte avansat, iar în această vară va avea loc o "dezbatere politică şi socială finală".

"Discuţiile care se află într-un stadiu foarte avansat înspre finalizare vizavi de documentul România Educată, care în această vară se va regăsi într-o perioadă de dezbatere politică şi socială finală, în aşa fel încât din toamnă el să reprezinte o bază pentru reforme atât legislative, cât şi pentru sprijin concret financiar atât din surse europene, cât şi din surse naţionale. (...)

Este remarcabil faptul că România reuşeşte nu doar să preia din priorităţile europene şi să încerce să le aducă cât mai aproape de nevoile sistemului naţional şi să facă reformele necesare pentru a continua această integrare în familia europeană, dar reuşeşte şi să dea tonul în anumite direcţii", a susţinut Deca.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇