Directorii de şcoală trebuie să cunoască limba română - proiect PNL-PSD

Directorii de şcoală trebuie să cunoască limba română - proiect PNL-PSD

Mai mulţi deputaţi PNL au depus în Parlament un proiect de lege care instituie obligaţia directorilor unităţilor de învăţământ de a cunoaşte limba română. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.1/2011 a educaţiei naţionale este semnată şi de parlamentari de la PSD.

Potrivit iniţiatorilor, se instituie obligativitatea pentru directorii unităţilor de învăţământ de a cunoaşte limba română, pentru a asigura capacitatea deplină de exercitare a funcţiei manageriale, în relaţia cu alte autorităţi ale statului.

ADVERTISING

Proiectul de lege elimină prevederile care restricţionează baza de selecţie pentru directori, se arată în expunerea de motive.

În plus, spun iniţiatorii, se asigură o mai bună reprezentare în consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ a cadrelor didactice care predau în limbile minorităţilor.

Parlamentarii PNL arată că actuala lege instituie obligaţia cunoaşterii limbilor minorităţilor naţionale fără să instituie şi obligaţia cunoaşterii limbii române, deşi funcţia managerială implică relaţii instituţionale cu autorităţi ale statului român, atât la nivel local cât şi guvernamental, iar astfel de relaţii necesită o bună cunoaştere a limbii române, precum şi capacitatea de înţelegere, interpretare şi aplicare a legilor.

ADVERTISING

Potrivit inițiatorilor, întrucât scopul principal al legii trebuie să fie selecţia celor mai competente persoane, din punct de vedere managerial, pentru conducerea unităţilor de învăţământ, se propune totodată eliminarea oricăror imixtiuni politice în selecţia funcţiilor de conducere din învăţământul preuniversitar, prin "eliminarea oricăror consultări, avize sau acorduri din partea formaţiunilor politice cu statut de partid politic, asociaţii sau uniuni".

Propunerea legislativă este semnată de parlamentarii PNL Ardelean Ben-Oni, Bota Călin-Ioan, Burciu Cristina, Cazan Laurenţiu-Nicolae, Cozma Adrian-Felician, Cozmanciuc Corneliu-Mugurel, Făgărăşian Valentin-Ilie, Horga Maria-Gabriela, Moldovan Sorin-Dan, Morar Olivia-Diana, Muraru Iulian-Alexandru, Năcuţă Sorin, Roşca Mircea, Sighiartău Robert-Ionatan, Stănescu Vetuţa, Stângă George-Cătălin, Stoian Maria, Şişcu George, Ştirbu Gigel-Sorinel, Trăilă Cristina și Vecerdi Cristina-Agnes.

ADVERTISING

Proiectul a fost semnat şi de parlamentarii PSD Cristea Andi-Lucian, Cristescu Radu-Mihai, Ghiţă Daniel-Florin și Ţepeluş Laurenţiu-Cristinel.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇