Prima decizie anunţată în mandatul Deca îl favorizează pe Cîmpeanu: Aviz negativ pe propunerea care prevedea maxim 2 mandate pentru rectori

Prima decizie anunţată în mandatul Deca îl favorizează pe Cîmpeanu: Aviz negativ pe propunerea care prevedea maxim 2 mandate pentru rectori

Guvernul Ciucă a avizat negativ propunerea legislativă inițiată de USR care prevede că rectorii nu pot avea mai mult de două mandate, însumând 8 ani, în fruntea aceleiași universități.

E adevărat că Ligia Deca se află la minister doar de două zile, iar decizia e posibil să se fi luat anterior, în mandatul Cîmpeanu, însă o putea întoarce, dacă voia o reformă reală în universităţi, nu rectori pe viaţă, cum propunea predecesorul său.

De fapt, ca argument pentru avizul negativ pe care îl dă, Guvernul dă exemplu fix proiectul Legii învățământului superior lansat de Sorin Cîmpeanu. Proiectul, astăzi aflat în mâinile noului ministru al Educației Ligia Deca, nu impune nicio limită prevăzută în mod explicit a mandatelor pe care un rector le poate deține în fruntea unei universități, aminteşte Edupedu.

ADVERTISING

Astfel, de noua lege va beneficia chiar Sorin Cîmpeanu. El este şi acum unul dintre puținii rectori care se află la al 3-lea mandat, graţie unui amendament la lege introdus în 2014 de ministrul PSD Mihnea Costoiu (şi de care beneficiază şi el însuşi), prin care s-a adăugat termenul de mandate “complete”.

Sunt 4 foşti miniştri pe lista celor care ar beneficia de această iniţiativă legislativă, dar şi alţi senatori sau deputaţi. Iată doar câţiva dintre ei:

  • Mihnea Costoiu – rectorul Universității Politehnica din București, fost ministru al Învățământului Superior în Guvernul Ponta
  • Marilen Pirtea – rectorul Universității de Vest din Timișoara, deputat PNL;
  • Remus Pricopie – rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), fost ministru al Educației în Guvernul Ponta.
  • Valentin Popa – rector al Universității Ștefan cel Mare din Suceava, fost ministru al Educației în Guvernul Dăncilă;
  • Daniel Breaz – rectorul Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, fost ministru PSD al Culturii, fost ministru interimar al Educației
ADVERTISING

Lista completă o găsiţi aici


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇