Guvernul ia în calcul limitarea călătoriilor gratuite ale studenților cu trenul. ANOSR reacţionează virulent

Guvernul ia în calcul limitarea călătoriilor gratuite ale studenților cu trenul. ANOSR reacţionează virulent

Guvernul ia în calcul limitarea călătoriilor gratuite de care beneficiază studenţii pentru a reduce deficitul bugetar.

Ludovic Orban, liderul PNL, a anunţat că există o propunere prin care să se revină la vechiul sistem şi anume decontarea unui anumit număr de călătorii „cu scopul deplasării în localitatea în care îşi efectuează studiile studenţii şi nu sistemul de gratuitate totală care a fost introdus de PSD”.

„Există o propunere prin care să se revină la vechiul sistem în care să se deconteze un anumit număr de călătorii care sunt efectuate cu scopul deplasării în localitatea în care îşi efectuează studiile studenţii şi nu sistemul de gratuitate totală care a fost introdus de PSD”, a afirmat Ludovic Orban, întrebat, luni, la Parlament, ce discuţii au fost cu privire la gratuitatea de transport pentru studenţi.

Chestionat dacă este vorba de o decontare a 50% din preţul biletului, liderul PNL a răspuns: „Când se va lua o decizie, aveţi convingerea că va fi prezentată public. M-aţi întrebat pe mine ce discuţii există şi există o astfel discuţie care din punctul meu de vedere vă spun că mi se pare corectă”. 

Studenții își vor putea rezerva online călătoria cu trenul

Studenţii critică ferm intenţia de a limita transportul gratuit

ANOSR critică ferm poziţia prim-ministrului Florin Cîţu de a discuta limitarea transportului gratuit al studenţilor şi solicită Guvernului încetarea imediată a acestor demersuri.

”Deşi domnul prim-ministru şi echipa sa nu şi-au găsit timp de la învestirea Guvernului să discute problemele şi priorităţile studenţilor, acesta îşi continuă preocupările avute în ultimii ani de a elimina această facilitate pentru studenţi”, a transmis, luni, ANOSR.   

Studenţii afirmă că ”domnul Florin Cîţu revine repetitiv asupra eliminării gratuităţii studenţilor la transportul feroviar” şi amintesc amendamentul depus de către Florin Cîţu împreună cu Eugen Teodorovici în anul 2017.  

”Ulterior, senatorul Florin Cîţu de atunci a renunţat la amendament pe considerentul că impactul bugetar este redus. Ne întrebăm astfel: în contextul în care subvenţia nu a crescut din 2017 până în prezent, ce a determinat răzgândirea prim-ministrului? (...)

Coroborând beneficiile generate de gratuitatea la transportul feroviar pentru studenţi, printre care creşterea echităţii accesului la învăţământul superior, a mobilităţii studenţilor în scopuri didactice şi de dezvoltare profesională, beneficiile aduse mediului şi încheind cu sprijinul esenţial acordat CFR Călători prin această măsură, sunt imperioase menţinerea acestui drept şi încetarea oricăror demersuri de limitarea acestuia”, au mai transmis studenţii.   

Aceştia cer tuturor studenţilor să trimită o adresă la cabinetul prim-ministrului prin care să solicite oprirea oricăror acţiuni de limitare a acestui drept.  

Dreptul de a călători gratuit cu trenul, la clasa a II-a, a intrat în vigoare la 1 februarie 2017 și de acesta beneficiază toți studenții înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență într-o instituție de învățământ superior acreditată, indiferent de distanță și numărul de călătorii.

Iată şi alte măsuri anunţate pentru a echilibra bugetul de stat:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇