Elevii acuză statul că nu e pregătit pentru deschiderea anului şcolar: Autorităţile au ales, cu bună ştiinţă, să ne pună în pericol sănătatea

Elevii acuză statul că nu e pregătit pentru deschiderea anului şcolar: Autorităţile au ales, cu bună ştiinţă, să ne pună în pericol sănătatea

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) susţine că statul nu este pregătit pentru deschiderea anului şcolar şi că a pasat sarcina de a cumpăra materiale de protecţie sanitară către autorităţile locale.

CNE spune că, după declaraţiile de marţi, făcute de ministrul Sănătăţii, şcolile vor avea la dispoziţie doar două zile pentru a pregăti începerea anului şcolar.

Consiliul Naţional al Elevilor a mai transmis că multe consilii locale nu vor avea bani pentru cumpărarea materialelor de protecţie sanitară destinate elevilor şi profesorilor.

“Încă din luna aprilie a acestui an, Guvernul României a început să lanseze în spaţiul public promisiuni şi supoziţii cu privire la începerea anului şcolar 2020-2021.

În ciuda acestui fapt, acum, la mai puţin de două săptămâni până la începerea cursurilor, statul român nu e nici pe departe pregătit pentru deschiderea anului şcolar.

Sarcina de a achiziţiona materiale de protecţie a fost pasată autorităţilor locale, urmând ca aceste achiziţii să fie decontate de la bugetul de stat. Perioada de depunere a cererilor de decontare începe, însă, în luna decembrie. Multe consilii locale nu au bugetul necesar pentru a realiza aceste achiziţii, iar acest fapt va determina apariţia discrepanţelor în ceea ce priveşte nivelul de siguranţă din diferite unităţi de învăţământ”, a arătat CNE într-un comunicat.

Elevii sunt nemultumiți că nu vor exista tablete

Reprezentanţii elevilor au afirmat că Guvernul nu a asigurat nici infrastructura digitală necesară pentru actul educaţional virtual.

“Mai mult, ţinând cont de faptul că şcolile din anumite localităţi vor începe cursurile exclusiv online, este imperios să atragem atenţia cu privire la dotarea cu dispozitive conectate la internet pentru elevi şi profesori, fapt care nu s-a întâmplat, în ciuda faptului că Legea 109/2020 prevede obligativitatea Executivului de a asigura infrastructura digitală necesară actului educaţional virtual, pentru orice elev sau profesor care solicită acest lucru.

Procesul de achiziţie publică a celor 250.000 de tablete promise de către Guvernul României a fost tergiversat, iar acum, la mai puţin de două săptămâni până la debutul cursurilor, elevii care nu au avut acces la şcoala online pe durata stării de urgenţă vor fi privaţi din nou de acest drept”, a precizat sursa citată.

Consiliul Naţional al Elevilor a constatat că în conferinţa comună a ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii nu au fost anunţate aspecte noi legate de începerea cursurilor.

"În cursul zilei de astăzi, miniştrii educaţiei şi sănătăţii au realizat o conferinţă de presă comună, în cadrul căreia au prezentat normele sanitare privind începerea anului şcolar. Am constatat, cu dezamăgire, faptul că în cadrul acestei conferinţe de presă nu au fost anunţate aspecte noi privind începerea cursurilor.

Tot în acest fel au fost ignorate recomandările experţilor epidemiologi legate de distanţa minimă între elevi, cea de 1,5 metri, prin ordinul comun al ministrului Educaţiei şi Cercetării şi al ministrului Sănătăţii ce prevede obligativitatea păstrării distanţei de 1 metru”, a mai transmis CNE.

Elevii acuză autoritățile că au ales cu bună ştiinţă să pună în pericol sănătatea elevilor

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Rareş Voicu, consideră că autorităţile au ales cu bună ştiinţă să pună în pericol sănătatea elevilor.

“Astăzi, cei doi miniştri au făcut declaraţii de presă comune privind începerea cursurilor. Nu am aflat nimic nou, acelaşi discurs rigid, lipsit de substanţă. Conform calendarului prezentat de ministrul sănătăţii, şcolile vor avea la dispoziţie doar două zile să se pregătească pentru începerea anului şcolar.

Materiale sanitare nu, distanţare nu, dispozitive nu. Autorităţile au ales, cu bună ştiinţă, să pună în pericol sănătatea elevilor din România”, a declarat Rareş Voicu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇