Cîmpeanu, despre închiderea școlilor când sunt spitalele pline: Atâta vreme cât vaccinarea nu mai protejează, nu mai poate fi o parte a soluţiei

Cîmpeanu, despre închiderea școlilor când sunt spitalele pline: Atâta vreme cât vaccinarea nu mai protejează, nu mai poate fi o parte a soluţiei

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că Omicron afectează atât persoanele vaccinate cât şi cele nevaccinate, astfel că Ministerul Sănătăţii a fost cel care a propus ca şcolile să îşi suspende activitatea fizică în funcţie de gradul de ocupare al paturilor din Secţiile Covid din spitale.

Întrebat dacă nu i se pare cinică ideea ca şcolile să funcţioneze fizic sau online în funcţie de gradul de ocupare al paturilor din spitale, Cîmpeanu și-a prezentat explicația.

”Este greu de răspuns. Poate, dintr-o anumită perspectivă. Dintr-o singură perspectivă poate fi privit şi aşa cum spuneţi dumneavoastră, însă atâta vreme cât noua variantă a virusului SARS CoV-2, Omicron, afectează foarte mult şi persoanele vaccinate şi persoanele nevaccinate, atâta vreme cât vaccinarea pe care am susţinut-o şi o susţin şi în continuare nu mai protejează, nu mai poate fi o parte a soluţiei.

ADVERTISING

Atâta vreme cât vedem bine, din fericire, efectele acestui Omicron sunt cu 70-80 la sută mai puţin grave, mai ales dacă eşti vaccinat, ai o protecţie suplimentară. Dacă nu ai comorbidităţi, cred că deja poţi să stai mai liniştit. Este vorba de gestiune a riscului, este vorba de a evita acele cazuri grave, pentru că se vede că nu putem să evităm multiplicarea acestui virus, dar trebuie să evităm agravarea din perspectivă medicală”, a declarat Sorin Cîmpeanu. 

Ministrul Educaţiei a explicat că propunerea a venit de la Ministerul Sănătăţii.  

ADVERTISING

”Atunci când atingi un grad de ocupare de 75 la sută din numărul total de paturi destinate pacienţilor cu COVID într-un judeţ, înseamnă că în acel judeţ ai o problemă cu presiunea pe spitale şi scade şansa de a mai trata cazurile care ar putea deveni grave. În această situaţie, Ministerul Sănătăţii a făcut această propunere, am discutat-o în detaliu şi am înţeles că într-o astfel de situaţie trebuie să plătim cu toţii un preţ”, a afirmat Cîmpeanu. 

Întrebat cum i se pare ideea ca părinţii să decidă dacă orele elevilor vor fi online sau cu prezenţă fizică, Sorin Cîmpeanu a precizat: ”Este o inepţie. În şcoală, profesorul este cel care trebuie să hotărască. Oricât de mult s-ar schimba societatea, profesii precum cea de dascăl sau de medic nu vor dispărea”.  

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇