Elevii nu sunt de acord cu decizia Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) prin care au fost stabilite noile scenarii privind desfășurarea cursurilor.
Potrivit hotărârii CNSU, toate şcolile care funcţionează pe raza judeţelor ale căror spitale au ocupate peste 75% din paturile destinate îngrijirii bolnavilor de Covid vor trece la predarea exclusiv online.
Consiliul Naţional al Elevilor cere însă Guvernului să adopte un algoritm complex de calcul al riscului epidemiologic dintr-o şcoală.
Elevii vor ca acest algoritm să cuprindă, pe lângă incidența la nivel local şi numărul de locuri ocupate din spitale, şi aspecte care ţin de vaccinarea cadrelor didactice şi a elevilor, dar şi de capacitatea unei şcoli de a asigura respectarea tuturor măsurilor sanitare.
"Consiliul Naţional al Elevilor îşi reiterează poziţia privitoare la necesitatea adoptării unui algoritm complex de calcul al riscului epidemiologic dintr-o şcoală, care să ia în calcul, pe lângă rata de incidenţă de la nivel local şi numărul de locuri ocupate din spitale, şi aspecte care ţin de vaccinarea cadrelor didactice şi a elevilor, capacitatea unei şcoli de a asigura respectarea tuturor măsurilor sanitare (ex.: distanţare fizică, posibilitatea oferirii de măşti de protecţie elevilor şi profesorilor etc.), capacitatea de testare şi nu numai", se arată într-un comunicat transmis de CNE.
Consiliul elevilor consideră că este necesară impunerea unui prag de incidenţă al localităţii la care şcolile să fie nevoite să treacă la predarea exclusiv online, care să fie stabilit de experţi în epidemiologie.
"De asemenea, la polul opus, pot exista localităţi care, deşi au o rata de incidenţă a cazurilor confirmate de Covid foarte scăzută, poate chiar 0 cazuri pozitive la mia de locuitori, vor fi nevoite să suspende prezenţa fizică din şcoli în situaţia în care secţiile pentru tratarea cazurilor de Covid vor fi suprasolicitate", mai arată CNE.
Elevii dezabrobă creșterea de la 1 la 3 cazuri pentru trecerea unei clase în online
Totodată, elevii sunt nemulțumiți de modificarea numărului de cazuri la care se impune suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică, de la 1 la 3.
"De asemenea, modificarea propusă de CNSU prevede trecerea în online a întregii şcoli, nu a unei clase, la apariţia a trei cazuri de infectare într-una dintre clase.
În acest caz, se va ajunge la situaţii în care mai multe clase dintr-o unitate de învăţământ ar avea de la unul până la două cazuri de infectare în rândul elevilor, care, adunate, ar însemna zeci de cazuri la nivelul întregii şcoli, fără să fie nevoie ca activitatea didactică să se desfăşoare în mediul online la nivelul claselor", arată sursa citată.