Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că 4.000 de elevi de peste 12 ani s-au vaccinat în ultima săptămână, rata de imunizare în rândul elevilor din categoriile eligibile – peste 12 ani – apropiindu-se de 40%.
Cîmpeanu a explicat joi şi de ce au fost schimbate criteriile pentru organizarea cursurilor online.
Copiii se duc la vaccinare
"În rândul elevilor, numărul total al celor vaccinaţi era de 456.000 acum exact o săptămână. Astăzi sunt 460.000, se apropie de 40% din totalul elevilor eligibili, adică de la 12 ani în sus", a declarat Sorin Cîmpeanu, joi seară, la B1 Tv.
Între timp, s-a dat liber la programări şi pentru vaccinarea antiCovid a copiilor între 5 și 11 ani.
În ceea ce îi priveşte pe profesori, ministrul consideră că aceia "care au dorit să se vaccineze au făcut-o deja, în cea mai mare parte”.
Sorin Cîmpeanu a ţinut să reafirme că în sistemul de învăţământ rata de vaccinare în rândul personalului este dublă faţă de media naţională.
"E nevoie să facem orice pentru a nu bloca spitalele"
Ministrul Educaţiei a explicat şi decizia autorităţilor de a renunţa la a lua în calcul gradul de vaccinare a personalului din şcoli în decizia de a organiza cursuri online sau cu prezenţă fizică.
"Pragul de 60% vaccinare a personalului din învăţământ a fost un indicator foarte bun atâta vreme cât el a putut să accelereze procesul de vaccinare a personalului din învăţământ, suntem la peste 70% grad de vaccinare a personalului din învăţământ la nivel naţional.
Avem 2.838 de şcoli şi grădiniţe în care gradul de vaccinare era sută la sută din 17.631.
14.000 erau peste 60 la sută.
Asta arată responsabilitatea profesorilor, învăţătorilor, educatorilor faţă de siguranţa sanitară. Dar acum, odată cu specificul acestei variante Omicron, care din păcate afectează şi persoanele vaccinate, a fost necesară schimbarea strategiei cu privire la modul de funcţionare a şcolilor", a afirmat Sorin Cîmpeanu.
El spune că a fost introdus ca indicator în luarea deciziei privind funcţionarea şcolilor gradul de ocupare a paturilor de spital destinate Cvid pentru că este important să nu existe presiune asupra sistemului medical şi să nu se creeze blocaje cu privire la capacitatea de spitalizare.
"E nevoie să facem orice pentru a nu bloca spitalele. În acest orice, din păcate, am înţeles că trebuie să facă parte şi intrarea în online a şcolilor şi grădiniţelor, în judeţul respectiv”, a subliniat ministrul.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a abilitat ministerele Educaţiei şi Sănătăţii să modifice ordinul comun care reglementează desfăşurarea cu prezenţă fizică a cursurilor şcolare, astfel încât aceasta să fie permisă în funcţie de rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital pentru pacienţii Covid.
Astfel, şcoala ar urma să se desfăşoare online acolo unde mai mult de 75% din paturi sunt ocupate.