Vom avea din nou teste de salivă în școli peste 2-3 săptămâni. Cîmpeanu vrea ca cel puțin elevii mari să le facă în clasă

Vom avea din nou teste de salivă în școli peste 2-3 săptămâni. Cîmpeanu vrea ca cel puțin elevii mari să le facă în clasă

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu spune că elevii vor primi din nou teste de salivă în două, cel mult trei săptămâni, când va fi deblocată procedura de achiziție. El a anunțat o posibilă modificare, și anume ca elevii mai mari – de gimnaziu și liceu – să nu se mai testeze acasă, ci la școală, în prezența profesorilor, care ar urma să centralizeze rezultatele.

În primele săptămâni de aplicare a testelor de saliva, au fost distribuite 13 milioane de teste și au fost 111 cazuri confirmate PCR.

Săptămâna trecută au fost distribuite 1,5 milioane de teste, deci de aproape 10 ori mai puțin, și numărul de cazuri confirmate PCR a fost mult mai mare. Asta arată că elevii, părinții, profesorii au început să se obișnuiască cu administrarea acestor teste.

ADVERTISING

Contestațiile ne-au adus în situația să nu avem teste săptămâna asta. În 2, maximum 3 săptămâni va fi deblocată procedura de achiziție. Însă ceea ce am asumat e următorul lucru: pentru a consolida relevanța acestor teste, cel puțin pentru elevii de vârstă mai mare - gimnaziu, liceu -, acestea ar putea fi autoadministrate în școală, sub supravegherea cadrului didactic, care nu se implică în administrarea testului, dar care poate centraliza rezultatul”, a spus Cîmpeanu, într-o conferință de presă organizată împreună cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a subliniat că testarea nu este obligatorie prin lege și că elevii pot refuza, dar că atunci procesul își pierde din relevanță.

”În lege testarea nu e obligatorie, acei elevi care, din păcate, nu au înțeles și nu înțeleg importanța testării nu vor avea accesul interzis la educație. Sigur, e oarecum frustrant să ai o clasă de 30 de elevi, din care 10-12 îți spun 'noi nu vrem'", a adăugat ministrul.

Întrebat cât de în siguanță sunt copiii în școli pe o scara de la 1 la 10, în actualul context pandemic, Cîmpeanu și Rafila au râs unul spre altul, după care ministrul Educației a răspuns scarcastic: ”Da”.

Reporter: Pe o scară de la 1 la 10, cât de în siguranță considerați că sunt copiii la școală?Miniștri: (pauză de 8 secunde, ochi peste cap, râs înfundat)Răspuns final: DA!Azi, 14.01.2021.Măsuri de siguranță în școli- Omnicron.

Publicată de Parintii cer schimbare pe Vineri, 14 ianuarie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇