Cîmpeanu bagatelizează importanţa testelor de salivă şi le compară cu... tăierea unghiilor

Cîmpeanu bagatelizează importanţa testelor de salivă şi le compară cu... tăierea unghiilor

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, recunoaşte că nu există nicio metotă de verificare a părinților pentru a vedea dacă raportează corect rezultatele testelor de salivă ale copiilor.

Însă oficialul aruncă în derizoriu importanţa testării comparând-o cu… tăierea unghiilor, afirmând că ambele activități nu sunt acte medicale și nu sunt verificate.

"Testarea pe baza de salivă nu se raportează în Coronaform, nu este un act medical, poate fi administrat și de persoane fără competențe medicale.

Testul se poate asemăna și cu testul de sarcină sau cu tăierea unghiilor. Nu cred că cineva și-a propus să verifice veridicitatea unui test de sarcina făcut de o persoană sau cu tăierea unghiilor. Aș vrea să înțelegem toți, prevenția și încrederea nu pot fi înlocuite", a declarat ministrul Educației, luni seara, la Digi24.

ADVERTISING

Sorin Cîmpeanu are încredere în responsabilitatea părinților și spune că mulți dintre ei au utilizat aceste teste.

"Cei mai mulți părinți sunt responsabili, din ce în ce mai mulți părinți înțeleg că acest virus există. Marea majoritate a părinților au utilizat aceste teste. Am văzut că se cer doar testele pozitive sau toate.

Mă interesează să știu că părinții raportează atunci când este un caz pozitiv, o suspiciune descoperită din timp și apoi confirmată poate genera un tratament ca acești copii să nu dezvolte boli grave", a adăugat Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISING

Ieri a fost prima zi de testare pe bază de salivă a elevilor, iar în urma ei au fost detectate 86 de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2, a anunțat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, conducerea a 16.956 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică sau structuri arondate a decis ca acestea să fie administrate la domiciliu.

În 216 unităţi de învăţământ testele se vor administra la şcoală, iar în cazul a 467 de unităţi de învăţământ vor fi administrate fie la domiciliu, fie la şcoală, diferenţiat, pe niveluri de studiu.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇