Testele de salivă pentru elevi, un haos ce va deveni un eșec lamentabil? Părinții cer clarificări, ministrul Cîmpeanu face clipuri demonstrative

Testele de salivă pentru elevi, un haos ce va deveni un eșec lamentabil? Părinții cer clarificări, ministrul Cîmpeanu face clipuri demonstrative

Federaţia Naţională a Părinţilor (FNP) consideră că modul în care debutează testarea elevilor cu teste pe bază de salivă riscă să genereze haos şi să devină un eşec, solicitând autorităţilor implicate în această procedură să clarifice mai multe aspecte, dar şi să fie lansate campanii de informare în rândul părinţilor. În același timp, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a publicat un clip informativ în care arată cum se face testarea pe bază de salivă.

În contextul în care joi debutează testarea pe bază de salivă în școli, Federaţia Naţională a Părinţilor a transmis că implementarea acestei măsuri provoacă încă neclarităţi.

“Federaţia Naţională a Părinţilor priveşte cu profundă îngrijorare modul în care debutează testarea periodică a elevilor cu teste noninvazive. O măsură ce ar fi trebuit să contribuie la prevenirea infectării cu Covid-19 în mediul şcolar riscă să genereze haos şi să devină un eşec. Aşa cum am subliniat în repetate rânduri, Federaţia Naţională a Părinţilor a susţinut permanent necesitatea testării periodice a elevilor şi personalului din unităţile de învăţământ, după modelul altor state europene, unde măsura a fost implementată cu succes.

ADVERTISING

Am salutat decizia de a se achiziţiona şi folosi, în unităţile de învăţământ, testele rapide antigen noninvazive prelevate din proba de salivă. Însă, deşi a trecut mai mult de o lună de la acel moment, implementarea acestei măsuri este incertă, procedura de testare, distribuirea testelor, urmărirea rezultatului testării etc. încă provoacă neclarităţi”, se arată în comunicatul FNP. 

Sursa citată menţionează că mai multe instituţii au fost implicate în acest proces, dar acestea par să nu înţeleagă importanţa colaborării şi a dialogului cu factorii implicaţi. Mai mult, şcolile au fost nevoite să decidă ce se întâmplă cu aceste teste, în condiţiile în care nu au primit instrucţiuni clare de la autorităţi. 

“O mare parte dintre consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ au fost nevoite să ia, peste noapte, decizia privind modul de folosire a testelor non invazive (în şcoală sau în familie), neavând la dispoziţie instrucţiuni clare, fără să aibă timp să elaboreze proceduri proprii, bine stabilite, privind distribuirea testelor către elevi, urmărirea administrării lor şi colectarea rezultatelor. Modul în care sunt ambalate aceste teste (în kit-uri de 25/50 buc) a generat din nou nemulţumiri în rândul cadrelor didactice care sunt puse în situaţia de a le reambala în kituri pentru uz individual.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Federaţia Naţională a Părinţilor şi-a arătat disponibilitatea de a sprijini informarea şi responsabilizarea părinţilor privind importanţa folosirii acestor teste şi necesitatea ca ele să fie administrate în mod corect şi transparent. Cu toate acestea, ministerele implicate nu au considerat necesară lansarea unei astfel de campanii, testele ajungând în şcoli fără ca toţi părinţii să conştientizeze importanţa aplicării lor şi să cunoască modul de utilizare a testelor”, a mai precizat sursa citată. 

Federaţia Naţională a Părinţilor atrage atenţia că fără o procedură de implementare coerentă puţini elevi se vor testa, iar măsura nu va fi relevantă în combaterea pandemiei. 

Federaţia Naţională a Părinţilor solicită Ministerului Educaţiei să clarifice modul în care a fost realizată procedura de testare de către Ministerul Sănătăţii, dar şi să comunice numărul unităţilor de învăţământ care au decis că testarea se va face în şcoală. 

ADVERTISING

De asemnea, FNP mai cere Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale să precizeze modul în care testele, ambalate în kit-uri de 25/50 de bucăţi, pot fi distribuite către elevi, având garanţia că sunt respectate normele igienico-sanitare, dar şi Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) să clarifice dacă cerinţele minime prevăzute în caietul de sarcini cu privire la specificaţiile tehnice au fost respectate de către furnizorul testelor prin livrarea în kit-uri de 25/50 de bucăţi. 

FNP mai solicită ONAC să ia măsuri pentru ca următoarele loturi de teste să fie livrate ambalate în kit-uri pentru uz individual, dar şi ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii să înceapă campanii de informare în rândul părinţilor pentru informare şi responsabilizare.

Cîmpeanu a făcut un clip demonstrativ cu testul de salivă

În context, ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, a postat pe contul său de Facebook un scurt film, al cărui protagonist este, alături de un elev, arătând cum se utilizează testele de salivă pentru COVID-19.

De asemenea, el a anunţat că profesorii care se implică în asamblarea testelor pe bază de salivă pentru elevi - în condiţiile în care acestea au fost distribuite cu componentele separate - vor primi zile de concediu, precizând că acesta este un efort pe care îl apreciază şi care este realizat în interesul siguranţei sanitare în şcoli.

Oficialul a reamintit că acolo unde aceste teste vor fi făcute în şcoli, este nevoie de acordul părinţilor, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, testele sunt date elevilor, care le vor face acasă, sub supravegherea părinţilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇