Calendarul înscrierii în învățământul primar: Părinții ai căror copii împlinesc 6 ani până la 31 august, obligați să îi înscrie în clasa pregătitoare

Calendarul înscrierii în învățământul primar: Părinții ai căror copii împlinesc 6 ani până la 31 august, obligați să îi înscrie în clasa pregătitoare

Ministerul Educaţiei a pus în consultare publică proiectul Metodologiei de înscriere a copiilor în învăţământul primar. Astfel, părinţii ai căror copii au urmat învăţământul preşcolar şi care împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a-i înscrie în clasa pregătitoare.

Proiectul prevede și că părinţii ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, inclusiv, pot să îşi înscrie copiii în învăţământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

ADVERTISING

Totodată, părinţii ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie, inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare pentru următorul an şcolar sau ai celor al căror nivel de dezvoltare nu este corespunzător pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliaţi în vederea înscrierii copiilor la grădiniţă - în grupa mare.

Calendarul înscrierii în învăţământul primar (2024-2025)

  • 11 aprilie - 14 mai are loc depunerea/transmiterea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor.
  • 14-17 mai are loc procesarea cererilor-tip de înscriere şi repartizarea copiilor la şcoala de circumscripţie.
  • 20-27 mai este programată procesarea cererilor-tip prin care se solicită înscrierea la altă unitate de învăţământ decât la şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase lbere. 
  • 28 mai are loc repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost admişi din lipsă de locuri, şi care au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie.
  • 29 mai are loc afişarea candidaţilor înmatriculaţi şi a numărului de locuri libere.
  • începând cu 30 mai - comunicarea procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, după prima etapă de înscriere.
  • 31 mai - 7 iunie are loc depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.
  • 10-14 iunie este progrmată validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea învăţământ aflată pe prima poziţie în opţiunile privind înscrierea copiilor.
  • 17-21 iunie are loc procesarea cererilor-tip de înscriere, iar în 21 iunie vor fi afişate listele finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare.
  • 2-6 septembrie vor fi soluţionate de către inspectoratul şcolar cererile părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la o unitate de învăţământ.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ministerul Educaţiei a mai făcut câteva precizări privind a doua etapă de înscriere: 

  • cererile-tip de înscriere pot fi completate doar pentru unităţile de învăţământ la care există locuri disponibile după încheierea primei etape de înscriere.
  • părinţii completează, în ordinea descrescătoare a preferinţelor, maximum trei opţiuni pentru unităţi de învăţământ la care mai există locuri disponibile.
  • validarea cererii-tip de înscriere se face la unitatea de învăţământ aflată pe prima poziţie din cele 3 opţiuni exprimate pentru etapa a doua de înscriere.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇