Valoarea de piață a Tesla a crescut cu aproape 150 de miliarde de dolari. A avut cea mai bună zi din ultimii 11 ani

Valoarea de piață a Tesla a crescut cu aproape 150 de miliarde de dolari. A avut cea mai bună zi din ultimii 11 ani

Compania de automobile Tesla a avut cea mai bună zi pe bursă, într-o singură zi, din 2013 încoace, după declaraţiile CEO-ul Elon Musk care estimează o creștere a vânzărilor de până la 30%.

Valoarea acțiunilor Tesla era cu aproape 22% mai mare la finalul zilei de joi – cel mai mare câștig obţinut într-o singură zi din mai bine de un deceniu, scrie The Guardian.

Prognoza îndrăzneață a lui Elon Musk privind creșterea vânzărilor i-a asigurat pe investitori că încă mai caută să-și dezvolte activitatea de bază de vânzare de mașini electrice.

ADVERTISING

La finalul zilei de tranzacţionare, valoarea de piață a companiei era cu aproape 150 de miliarde de dolari mai mare.

Musk a estimat o creștere a vânzărilor de 20-30% anul viitor, promițând că va lansa un vehicul accesibil în prima jumătate a anului 2025 și a spus că eforturile de a reduce costurile de producție au sporit marjele de profit în trimestrul al treilea.

Acțiunile Tesla au urcat la un maxim pe sesiune de 262,2 dolari. A fost cel mai mare câștig din mai 2013 și a șters pierderile recente legate de temerile că Musk a fost distras de noi proiecte, precum robotaxiul recent dezvăluit.

ADVERTISING

Musk a transformat Tesla într-o companie de inteligență artificială și robotică, dar nu a reușit încă să prezinte un plan de afaceri detaliat pentru noua sa focalizare.

Investitorii au vândut acțiuni Tesla la începutul acestei luni, după ce un eveniment de lansare pentru robotaxi nu a furnizat aceste detalii.

Trimestrul trecut, Musk a făcut anunțuri îndrăznețe legate de viitorul companiei despre orice altceva, cu excepția mașinilor – de la taxiuri fără șofer până la roboți umanoizi – lăsând investitorii îngrijorați.

ADVERTISING

Dar Tesla a raportat o marjă de profit pentru trimestrul al treilea care a depășit așteptările de pe Wall Street. În plus, a transmiscă costurile cu forța de muncă și materialele de fabricare a vehiculelor - cunoscute sub numele de costul mărfurilor vândute per vehicul - au scăzut la cel mai mic nivel de până acum.

Compania a înregistrat venituri de 326 de milioane de dolari pentru software-ul său de pilot automat numit Full Self Driving (FSD). „FSD a jucat un rol în extinderea marjei, dar cred că factorul mai important a fost reducerea costurilor per unitare de producție”, a declarat Seth Goldstein, strateg de acțiuni la Morningstar.

Nu toți investitorii pot dormi însă liniștiți. Ross Gerber, directorul executiv al Gerber Kawasaki Wealth and Investment Management și un important investitor Tesla, a declarat că taxiurile autonome și AI nu sunt afacerile fundamentale pe care ar fi vrut ca Musk să se concentreze.

„Zilele erau bune când Elon dormea ​​la fabrică. Era acolo în fiecare zi, lucrând. Nu participa la mitingurile lui Trump”, a spus Gerber, referindu-se la sprijinul bine mediatizat al lui Musk pentru candidatul republican la președinție.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇