Trenurile cu bușteni care pleacă din România, un fake-news demontat

Trenurile cu bușteni care pleacă din România, un fake-news demontat

Ani de zile, pe rețelele sociale a fost distribuit un fake-news care prezenta trenuri încărcate cu bușteni care pleacă din România. Însă imaginile filmate în ultimele zile în punctele de frontieră de intrare în țară ne arată că situația stă pe dos, trenurile nu pleacă, ci vin la fabrici de prelucrare din Romania. 

Trenuri cu bușteni care intră în țară au fost filmate în punctele de frontieră în ultimele zile:

Trenurile cu lemn care intra in Romania 1

Datele oficiale arată că o singură companie, HS Timber, a adus în țară, în doar 2 ani de zile, nu mai puțin de 1.823 de trenuri a 40 de vagoane fiecare.

ADVERTISING

Directorul companiei HS Timber, Dan Bănacu, a comentat pentru Agerpres ultimele imagini apărute în presă referitoare la trenurile cu bușteni care intrau în țară prin gări din vestul României: „Suntem mândri că lucrăm cu lemnul, o materie primă regenerabilă, într-o industrie de prelucrare performantă, cu o lungă tradiție în țară. Industria de prelucrare a lemnului trebuie să fie un pol de stabilitate economică și socială în România. Ea hrănește mai mult de 300.000 de persoane la nivel național”.

„Doar în anul 2022, HS TIMBER a adus în România, pentru prelucrare în fabricile românești, 768 de trenuri cu bușteni. În anul 2021, au fost aduse pentru prelucrare nu mai puțin de 1.055 trenuri a cate 40 de vagoane fiecare. Nu numai atât, dar în ultimii ani, volumul total de lemn rotund prelucrat de fabricile HS TIMBER în România a provenit în proporție de 50-70% din import, din țări membre ale Uniunii Europene și nu numai. HS TIMBER România nu exportă buștean, ci produce în cadrul fabricilor din țară doar produse cu valoare adăugată ridicată, precum lambriuri, dușumele, produse îmbinate în dinți, panouri încleiate, grinzi lamelare, panel, panel cu film sau peleţi”, a mai declarat Dan Bănacu, conform Agerpres.ro.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Reamintim că exportul de buștean din România a fost interzis prin legea nr. 57/2020.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇