Termocentrala Mintia va fi scoasă la licitaţie

Termocentrala Mintia va fi scoasă la licitaţie

Centrala termoelectrică Mintia va fi scoasă la vânzare prin licitaţie publică, preţul de pornire fiind de 91,2 milioane de euro, fără TVA.

Cu o istorie de peste 50 de ani, Termocentrala Mintia a fost oprită anul trecut în luna martie.

Administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, casa de insolvenţă Expert Insolvenţă SPRL, anunţă că licitaţia va avea loc pe 15 iulie, la sediul SCEH SA din Petroşani.

Dacă nu se vinde de prima oară, licitaţia se va relua pe 29 iulie, apoi în 12 august şi ulterior în 26 august 2022, în aceleaşi condiţii de preţ şi locaţie.

Documentaţia de înscriere la licitaţie va trebui depusă electronic sau la sediul administratorului judiciar, cu cel puţin 72 ore (3 zile lucrătoare) înainte de data/ora licitaţiei.

Ministerul Energiei a impus anumite condiţii cumpărătorului, precum realizarea unei noi capacităţi energetice de 800 Mwh în bandă pe gaz metan şi energie regenerabilă până la finele anului 2026.

ADVERTISING

Pentru respectarea condiţiilor impuse, caietul de sarcini prevede o serie de sancţiuni, până la desfiinţarea vânzării şi plata de daune-interese.

Astfel se urmăreşte eliminarea poluării cu dioxizi de sulf, oxizi de azot şi pulberi, iar Termocentrala Mintia să se adapteze la noile standarde europene prin care se urmăreşte trecerea de la producţia de energie electrică pe bază de cărbune la cea din surse regenerabile.

"Privind în perspectivă importanţa majoră a Termocentralei Mintia pentru zona de nord-vest a ţării şi nu numai, vom face tot posibilul să atragem în această licitaţie investitori majori, care au capacitatea să ofere un viitor acestei termocentrale, să o modernizeze, să optimizeze producţia de energie electrică şi să o dezvolte mai departe. Suntem încrezători că vom realiza această vânzare, care are toate şansele să devină cea mai importantă valorificare din insolvenţă din ultimii ani", a spus Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvenţă SPRL.

Termocentrala Mintia este compusă din terenuri (3.297.807 mp) şi construcţii, precum şi bunurile mobile şi echipamentele aferente.

Centrala termoelectrică Mintia este situată în sud-vestul Transilvaniei, pe malul râului Mureş, la 9 km distanţă de oraşul Deva. Centrala dispune în prezent de cinci grupuri energetice destinate producţiei de energie electrică şi termică, alimentate cu cazane de abur. Fiecare bloc constituie o unitate independentă şi are capacitatea de 1.075 MW.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇