Setsuden, strategia japoneză de economisire a curentului ar putea fi un model pentru Europa

Setsuden, strategia japoneză de economisire a curentului ar putea fi un model pentru Europa

În contextul în care Europa se pregăteşte pentru posibile probleme în aprovizionarea cu energie ca urmare a reducerii livrărilor de gaze ruseşti, experienţa Japoniei oferă lecţii importante gospodăriilor şi companiilor, de exemplu, prin diminuarea intensităţii iluminatului şi mersul pe scări.

Miniştrii europeni ai Energiei au aprobat, marţi, o propunere a Comisiei Europene privind reducerea coordonată a consumului de gaz cu 15%, începând din luna august şi până în luna martie, pe fondul incertitudinilor cu privire la livrările din Rusia.

Economisirea energiei electrice, sau ‘setsuden’ în limba japoneză, a devenit un proiect naţional în Japonia după catastrofa de la Fukushima din luna martie 2011, transmite Reuters.

ADVERTISING

În săptămânile şi lunile care au urmat după accidentul de la centrala nucleară Fukushima, centrele comerciale au oprit scările rulante, uzinele au redus programul de funcţionare a liniilor de asamblare, iar sălile de jocuri, renumitele pachinko, au fost temporar închise.

La acel moment atitudinea multor japonezi a fost una de tipul "trebuie să facem ceva, altfel ne vom confrunta cu un dezastru", îşi aminteşte Koichiro Tanaka de la Institute of Energy Economics din Japonia (IEEJ). Un rol important l-a avut şi presiunea socială intensă, similară cu cea care a asigurat că aproape toată populaţia a purtat mască în timpul pandemiei, a admis Tanaka.

După accidentul de la centrala Fukushima, operatorul centralei, compania Tokyo Electric Power Co., a pierdut aproximativ 40% din capacitatea de producţie de energie electrică. Imediat după accident, compania de utilităţi a anunţat un orar în care furnizarea electricităţii a fost întreruptă şi în săptămânile care au urmat a oprit, intermitent, luminile în diferite zone ale capitalei Tokyo.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ulterior, compania a reuşit să repornească centralele mai vechi care funcţionau pe cărbune şi gaze naturale.

În luna mai a anului 2011, Guvernul japonez i-a îndemnat pe cetăţenii şi companiile din Tokyo şi nordul Japoniei să îşi reducă consumul de electricitate cu 15%, în perioadele de vârf de consum din timpul verii.

Măsuri similare sunt adoptate şi în acest an în Japonia, pentru a răspunde la situaţia tensionată din aprovizionarea cu energie.

Ce măsuri au luat japonezii:

  • Companiile au stins luminile şi au oprit lifturile.
  • Ministerul Mediului a oprit jumătate din imprimantele sale în orele de vârf de consum şi a cerut angajaţilor să-şi aducă de acasă propriile lor băuturi răcoritoare, ca să scoată din priză automatele de vânzări
  • Echipele profesioniste de baseball şi fotbal din Japonia au încetat să mai joace meciuri în nocturnă
  • Managerii din birouri au modificat temperatura de funcţionare a aparatelor de aer condiţionat
  • Angajaţii au fost încurajaţi să adopte campania guvernamentală 'Cool Biz' privind purtarea de haine lejere în timpul verii.
  • Nissan Motor a regândit orarul de lucru la uzinele sale, astfel încât să reducă povara exercitată asupra reţelei de furnizare în orele de vârf din timpul după-amiezii
  • Lanţul de magazine de electrocasnice Lawson a făcut trecerea la becuri LED şi a instalat panouri solare la multe din magazinele sale.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇