Adesea, într-un birou în care mai mulți oameni muncesc laolaltă, femeile se plâng de frig, în timp ce colegii lor, bărbații, ar vrea ca aerul condiționat să fie mai puternic, cu temperatura considerabil mai joasă. Acum, un studiu a găsit și explicația acestui fenomen.
Femeile preferă o temperatură mai ridicată decât bărbații pentru că așa e construit organismul lor. La aproximativ aceeași greutate corporală, femeile au tendința de a avea mai puțini mușchi pentru a genera căldură, arată un studiu recent, citat de Science Alert.
De asemenea, femeile tind să aibă o rată metabolică mai mică decât bărbații, ceea ce reduce capacitatea de producere a căldurii în timpul expunerii la frig. Prin urmare, sunt mai predispuse la senzația de frig atunci când temperatura scade.
Nici hormonii lor, estrogen și progesteron, nu le ajută prea mult din acest punct de vedere.
Estrogenul dilată vasele de sânge de la nivelul extremităților, ceea ce duce la o mai mare pierdere a căldurii.
Iar progesteronul poate face ca vasele de la nivelul pielii să se contracte, ceea ce înseamnă că va curge mai puțin sânge în unele zone, pentru a menține organele interne mai calde. Totuși, acest echilibru hormonal se schimbă pe parcursul lunii, odată cu ciclul menstrual.
Similar stau lucrurile și cu mamiferele, femelele preferând locurile mai calde, expuse la soare. Este posibil ca femelele să fi dezvoltat o preferință pentru climatele mai calde pentru a sta alături de puii lor în timpul etapelor în care aceștia nu își pot regla propria temperatură corporală.