S-a adoptat bugetul pe 2023. Ciucă anunță o premieră, USR nu a votat un buget "pentru îmbuibați"

S-a adoptat bugetul pe 2023. Ciucă anunță o premieră, USR nu a votat un buget "pentru îmbuibați"

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, miercuri, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2023.

Proiectul bugetului 2023 a fost adoptat cu 251 de voturi „pentru”, 115 „împotrivă” şi trei abţineri.

Deputații și senatorii au admis în plen câteva dintre amendamentele depuse de parlamentarii AUR.

Totodată, parlamentarii au respins un amendament USR la bugetul ambelor camere ale Legislativului care prevedea eliminarea indemnizațiilor pentru limită de vârstă pentru deputați și senatori.

ADVERTISING

Proiectul de buget pentru 2023 propus de Ministerul Finanțelor a fost configurat pe un cadru economic cu o creștere economică de 2,8% și cu un deficit bugetar de 4,4% din PIB.

Proiectul estimează că inflația medie anuală va fi 9,6%.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat în plen că este pentru prima oară în România când bugetul este aprobat înainte de jumătatea lunii decembrie.

„Doresc să vă mulţumesc foarte mult pentru dezbaterea bugetului de stat, pentru efortul pe care l-aţi făcut ca în această perioadă să avem bugetul aprobat. E pentru prima dată când în România avem aprobat bugetul înainte de jumătatea lunii decembrie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vreau să vă spun că este un buget realist, echilibrat, care vizează susţinerea economiei şi protejarea populaţiei. Vom continua să ne focalizăm atenţia pe tot ce poate să însemne susţinerea mediului de afaceri, investiţii, protejarea cetăţenilor, protejarea cetăţenilor vulnerabili”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Bugetul pentru 2023 este echilibrat, însă „rămâne această luptă pe care o vom avea anul viitor în ceea ce privește inflația”, spune şi liderul PSD, Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților.

ADVERTISING

"Un buget mincinos"

În schimb, Cătălin Drulă a anunţat că USR a votat împotriva proiectului de buget „mincinos” şi „inflaţionist”.

„Am votat împotriva acestui buget. Un buget mincinos, un buget inflaţionist, un buget care va pune gaz pe focul scumpirilor care se întâmplă în fiecare zi. Un buget făcut de speciali, un pensionar special, aici, cu 43.000 de euro.

Am înţeles că aţi pus, domnule Ciucă, prin prefect, să fie date jos acele panouri puse de societatea civilă în care se vorbea despre pensia dumneavoastră specială la 55 de ani, de 43 de mii de euro pe an. Un buget construit pe creşteri de taxe”, a declarat Cătălin Drulă, de la tribuna plenului reunit al Parlamentului.

„PNL, peneliştilor, unde vă este liberalismul? Unde vă este liberalismul? Unde e programul de guvernare în care aţi promis că nu o să fie creşteri de taxe?  Un buget mincinos. Vom avea un deficit mai mare, ne vom împrumuta pentru speciali şi pentru privilegiaţi, pentru îmbuibaţi. Am votat cu sete împotriva acestui buget al specialilor”, a mai spus Drulă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇