Consiliul Fiscal are dubii mari referitor la cât de realiste sunt cifrele din buget: Venituri supraevaluate cu 2,6 miliarde de lei

Consiliul Fiscal are dubii mari referitor la cât de realiste sunt cifrele din buget: Venituri supraevaluate cu 2,6 miliarde de lei

Consiliul Fiscal (CF) apreciază construcția bugetară pentru anul 2023 compatibilă cu un deficit cash în jurul valorii de 5,7% din PIB, potrivit opiniei publicate joi.

Consiliul Fiscal apreciază drept probabilă încasarea unor venituri mai mici comparativ cu țintele asumate în proiectul de buget de circa 11,3 miliarde de lei, reprezentând circa 0,73% din PIB.

”Aceasta derivă din considerarea gradului de colectare (inferior cu 8,7 miliarde de lei în raport cu proiecția) și supraevaluarea cu 2,6 miliarde de lei a unor venituri fiscale”, se arată în opinia semnată de Daniel Dăianu, președinte CF.

ADVERTISING

De asemenea, CF apreciază ca probabil un necesar suplimentar de alocări bugetare de circa 5 miliarde de lei la nivelul cheltuielilor cu bunuri și servicii, de cel puțin 2 miliarde de lei la nivelul cheltuielilor de asistență socială, respectiv de cel puțin 2 miliarde de lei la nivelul cheltuielilor cu dobânzile.

Cumulat, Consiliul estimează o sub-bugetare a cheltuielilor de cel puțin 0,58% din PIB.

Experții Consiliului Fiscal apreciază proiecția de PIB nominal a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP) ca fiind realistă pe orizontul de timp considerat – cu o compensare între valorile posibil mai mari ale creșterii reale anticipate și cele aferente deflatorilor PIB.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Semne mari de întrebare cu privire la proiecția consolidării fiscale pe termen mediu

”Conform cadrului fiscal-bugetar proiectat pe termen mediu, consolidarea bugetară în perioada 2024-2026 este previzionată a se realiza preponderent pe seama cheltuielilor bugetare, însă CF are semne de întrebare privind realismul acestei abordări”, se mai arată în opinie.

În absența unor politici credibile care să sprijine realizarea consolidării fiscal-bugetare pe termen mediu și prin creștere de venituri fiscale, balanța riscurilor este înclinată în direcția înregistrării unor deficite mai ridicate decât cele preconizate pentru anii următori.

ADVERTISING

Citeşte mai departe Consiliul Fiscal: construcția bugetară pe 2023 indică un deficit de 5,7% nu 4,4% ținta asumată de Guvern pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇