Guvernul nu a reușit să încaseze la buget cât și-a propus în trimestrul al treilea al acestui an, de vină pentru ratarea țintei de venituri fiind evoluția sub așteptări a sumelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), precum și o evoluție sub așteptări a veniturilor din economia internă, cel mai probabil un rezultat al crizei costului vieții.
Veniturile bugetului general consolidat au însumat 114,8 miliarde de lei (8,4% din PIB) în al treilea trimestru al anului 2022, cu 3,45 miliarde de lei sub nivelul prognozat, reflectând un grad de realizare a programului de încasări de 97,1%, reiese dintr-un raport al Ministerului Finanțelor.
”Veniturile bugetului general consolidat s-au situat sub nivelul programat pentru perioada analizată ca urmare a evoluției veniturilor din fonduri externe rambursabile și în special a sumelor aferente asistenței financiare nerambursabile a PNRR, dar și a veniturilor din economia internă ce nu au reușit să atingă nivelul programat”, explică reprezentanții MFP.
Evoluția peste așteptările de la începutul anului a dus la refacerea calculelor cu ocazia rectificării
Este important de precizat că programul de încasări aferent trimestrului al treilea a fost actualizat la sfârșitul lunii septembrie. Acesta este diferit față de estimările de la începutul anului, cele cuprinse în Legea bugetului.
Astfel, la începutul anului, înainte ca inflația și criza energetică să rotunjească semnificativ veniturile bugetare (prin creșterea încasărilor din TVA și a impozitelor colectate de la companiile din energie), statul anticipa venituri de 110,35 de miliarde de lei în trimestrul al treilea, cu 6,6% mai mici decât cele actualizate la prima rectificare bugetară din 2022.
Cu această ocazie, programul încasărilor din T3 a fost majorat la 118,23 miliarde de lei, statul reușind să colecteze în final cu 2,9% sub această țintă.
Performanță sub așteptări a economiei interne
Veniturile încasate din economia internă (fără fonduri de la Uniunea Europeană) au fost în sumă de 103 miliarde de lei (7,5% din PIB), gradul de realizare a programului trimestrial fiind de 98,7%.
Veniturile fiscale au însumat 57 de miliarde de lei și s-au realizat în proporție de 97,2%.
”Veniturile fiscale s-au situat sub nivelul programat, în principal, ca urmare a evoluției încasărilor din taxa pe valoarea adăugată și accize ce nu au reușit să atingă nivelul programat pentru perioada analizată”, se arată în raport.
Din datele de la Finanţe reiese că rezultatele sub așteptări au fost o consecință a evoluției mai slabe a activității din comerț.
Citeşte mai departe analiza Greu cu bugetul: ”Veniturile extraordinare” aduse de inflație și criza energiei nu compensează frânarea economiei și rateurile din PNRR