Economia României a urcat cu 4% în trimestrul al treilea. E cea mai mare creștere din UE

Economia României a urcat cu 4% în trimestrul al treilea. E cea mai mare creștere din UE

Produsul Intern Brut în trimestrul III 2022 a înregistrat o creştere faţă de trimestrul III din anul 2021 cu 4% pe seria brută şi cu 4,7% pe seria ajustată sezonier.

Comparativ cu trimestrul a doilea, Produsul Intern Brut a crescut cu 1,3%, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

De asemenea, în primele nouă luni, economia României a crescut, comparativ cu perioada similară din 2021, cu 5% pe seria brută şi cu 4,3% pe seria ajustată sezonier.

Premierul Nicolae Ciucă a dorit să asigure cetăţenii români că fac tot ceea ce e posibil pentru a menţine această creștere economică. ”Trebuie să ne asigurăm că cei cu venituri foarte mici trebuie să beneficieze de mărirea veniturilor pentru acoperirea inflaţiei”, a spus premierul.

ADVERTISING

Avem cea mai mare creștere din UE

Produsul Intern Brut al UE şi al zonei euro a înregistrat o creştere de 0,2% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul precedent. Țările membre cu cel mai puternic avans sunt România şi Cipru, ambele cu o creştere de 1,3%, arată datele publicate marţi de Eurostat.

Comisia Europeană se aşteaptă ca economia europeană să se contracte în ultimul trimestru al acestui an şi în primul trimestru din 2023, din cauza creşterii preţurilor la energie şi a majorării dobânzilor, care vor limita cheltuielilor, creditarea şi încrederea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dar pentru România veştile sunt bune. Comisia Europeană a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei în acest an, potrivit raportului „Prognoza economică de toamnă”.

Mai exact, estimarea creșterii economiei României din acest an a urcat de la 3,9%, cât anticipa CE în iulie, până la 5,8%.

În 2023, însă, economia ar urma să crească cu cel mult 1,8% situația îmbunătățindu-se ușor în 2024, cu o creștere de 2,2%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇