Consiliul Economic și Social (CES) a acordat aviz nefavorabil proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2023. Argumentele CES conțin două obiecții, cu 6 puncte clare – de la subfinanțarea educației, la majorarea cheltuielilor cu salariile la companiile de stat.
Reprezentanții CES susțin că prorograrea articolului 8 al Legii educației naționale nr. 1/2011 (cel care prevede 6% din PIB pentru educaţie – n.red.), cu modificările și completările ulterioare, „nu face decât să perpetueze subfinanțarea cronică a domeniilor învățământ, cultură, formare profesională, tineret și sport„.
Așa cum se poate observa și din imaginea de mai jos, bugetul Ministerul Educației va fi anul viitor în valoare de 30,39 miliarde de lei, ceea ce reprezintă doar 2,18% din PIB.
Din această sumă, 22 de miliarde lei reprezintă cheltuielile de personal, în creștere cu ceva mai puțin de 2 miliarde de lei față de anul trecut.
Ministerul Educației susține că bugetul pentru învățământ se ridică la 3,2% din PIB
Săptămâna trecută, Ministerul Educației anunța, printr-un comunicat de presă, că bugetul pentru învățământ prevăzut pentru anul 2023, pe toate sursele de finanțare, este de 49,51 miliarde de lei, respectiv 3,2% din PIB.
„Astfel, în anul 2023, cheltuielile cu educația vor avea o pondere de 8,14% în bugetul general consolidat (în creștere față de 2022), ponderea raportată la PIB fiind, de asemenea, în creștere: 3,2%, față de execuția preliminară de 3,12%”, se arată în sursa citată.
Citeşte mai departe Consiliul Economic și Social – aviz nefavorabil pe proiectul de Buget 2023: Obiecțiile pe Curs de Guvernare