România, acord cu UE pentru un împrumut de 4 miliarde de euro. Guvernul spune că l-a obținut la dobânda și ratingul Germaniei

România, acord cu UE pentru un împrumut de 4 miliarde de euro. Guvernul spune că l-a obținut la dobânda și ratingul Germaniei

Un acord de împrumut cu Uniunea Europeană, în valoare de patru miliarde de euro, a fost aprobat de Guvern în şedinţa de joi seara. Şeful Cancelariei primului ministru Ionel Dancă a explicat că România se împrumută la condiţiile de dobândă şi de rating ale Germaniei, acestea fiind condiţiile stabilite de către Comisia Europeană.

Ionel Dancă a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că acest acord de împrumut se adaugă pachetului financiar de 80 de miliarde de euro.

“Este un proiect de ordonanţă de urgenţă foarte important prin care a fost aprobat acordul de împrumut cu Uniunea Europeană în valoare de 4 miliarde de euro. Aceşti bani se adaugă la pachetul financiar negociat deja de preşedintele României, în valoare de 80 de miliarde de euro şi împreună cu Guvernul României, ei fac parte din programul Sure pentru decontarea măsurilor de sprijin pentru angajaţi şi angajatorii afectaţi de pandemia Covid”, a transmis Dancă.

El a explicat şi care sunt condiţiile prin care ţara noastră obţine acest împrumut.

“Sunt patru miliarde de euro pe care România îi obţine prin acest împrumut, un împrumut realizat la condiţiile de dobândă şi de rating făcute de Comisia Europeană. Ca să explic foarte pe scurt ce înseamnă acest lucru.

Înseamnă că reprezentanţiei Comisiei Europene se împrumută după condiţiile de dobândă şi de rating ale zonei euro, adică ale celei mai bine cotate economii, respectiv ale Germaniei, care are cel mai bun rating triple A, ceea ce înseamnă cel mai mic nivel al dobânzii la care se face acest împrumut.

Este o super facilitate de care beneficiază România în condiţiile în care ştim bine cu toţii are deficite structurale acumulate în anii anteriori şi care au crescut ca urmare a eforturilor noastre de limitarea a răspândirii infecţiilor cu coronavirus şi în aceste condiţii România practic se împrumută la condiţiile de dobândă şi de rating ale Germaniei”, a mai afirmat şeful Cancelariei primului ministru.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro: