Biden rămâne favorit și după ultima dezbatere. Trump îşi păstrează însă şansele după ce a avut un comportament mai decent. E posibil să avem un rezultat strâns

Biden rămâne favorit și după ultima dezbatere. Trump îşi păstrează însă şansele după ce a avut un comportament mai decent. E posibil să avem un rezultat strâns
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cea de-a doua dezbatere dintre Donald Trump și Joe Biden a fost total diferită față de prima. Oamenii au avut ocazia de această dată să înțeleagă ce spun cei doi candidați.

Președintele în funcție și-a ascultat consilierii și nu și-a mai atacat adversarul la fiecare propoziție. În prima dezbatere, Donald Trump l-a întrerupt pe Joe Biden de peste 140 de ori.

Sub amenințarea comisiei care a organizat dezbaterea cum că va întrerupe microfonul candidaților în cazul în care lucrurile o iau razna, atmosfera dezbaterii a fost mult mai calmă, cu toate că n-au lipsit atacurile la persoană și discursurile pasionale.

Second 2020 Presidential Debate between Donald Trump and Joe Biden
Video: Întreaga dezbatere dintre Donald Trump și Joe Biden – C-Span/YouTube

Donald Trump nu a reușit să creeze un moment cheie în timpul dezbaterii care să schimbe cursul campaniei, favorabile lui Joe Biden.

CNN

Principala realizare a lui Donald Trump e că s-a prezentat în fața americanilor ca fiind o persoană diferită față de acum trei săptămâni, una care își poate asculta adversarul și poate respecta normele de bază ale conviețuirii sociale.

“Virusul va dispărea în curând. Mai e puțin și vom trece de ce a fost mai greu”, a spus Donald Trump.

ADVERTISING

Trump, în prima sa apariţie la un eveniment public după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19: ''Mă simt grozav''

Principala realizare a lui Joe Biden a fost energia de care a dat dovadă în timpul dezbaterii și pe care a reușit s-o transmită și alegătorilor, făcând uitate criticile lui Trump la adresa sa cum că e prea în vârstă și nu poate face față cerințelor poziției de președinte al SUA. Joe Biden are 77 de ani, iar Donald Trump, 74.

AlegeriSondajLive
Sondaj în timp real din timpul dezbaterii realizat de Ipsos Institute în funcție de postările pe Twitter ale celor care urmăreau confruntarea. Donald Trump e cu roșu, Joe Biden, cu albastru. Primul grafic arată intensitatea susținerii celor care au urmărit dezbaterea, iar ce de-al doilea arată frecvența cu care numele celor doi candidați au apărut în mesajele postate pe Twitter în perioada respectivă

“Nicio persoană care e responsabilă pentru atâtea decese nu poate rămâne președintele SUA”, a spus Joe Biden în timpul dezbaterii.

Trump și Biden s-au contrat cu privire la afacerile lui Hunter, fiul candidatului democrat

FOX News

Temele dezbaterii au fost: epidemia de coronavirus, interferențele Rusiei în alegerile prezidențiale, raportarea viitorului președinte la China, taxele neplătite de Donald Trump, sistemul de sănătate, imigrația, problemele rasiale și politica ecologică.

Biden n-a făcut nimic cât a fost vicepreședinte. Donald Trump minte și nu are soluții

Donald Trump a încercat să se poziționeze ca o persoană din afara sistemului politic, ca și cum n-ar fi fost președintele SUA în ultimii patru ani, acuzându-l pe Biden că n-a făcut nimic vreme de opt ani cât a fost vicepreședintele lui Barack Obama.

“Au lăsat în urmă numai mizerii”, a declarat Donald Trump, făcând referire la administrația Obama-Biden.

Trump zice că infectarea cu Covid e o ”binecuvântare mascată” și le promite americanilor același tratament, gratuit: Nu e vina voastră, e vina Chinei!

Joe Biden, pe tot parcursul dezbaterii, a încercat să-l prezinte pe Donald Trump ca pe un președinte slab pregătit, care minte și care nu le poate oferi americanilor soluții cu privire la stoparea epidemiei de coronavirus, la amenințările din partea Rusiei sau a Chinei.

Trump și Biden au prezentat americanilor viziuni total diferite într-o dezbatere care a fost mult mai puțin contondentă

Washington Post

“O să intrăm într-o iarnă întunecată, iar el nu are niciun plan clar”, a declarat Joe Biden cu privire la lipsa de viziune a lui Trump în ce privește stoparea epidemiei.

Cu toate că dezbaterea a fost mult mai calmă, au existat multe momente tensionate, de exemplu, atunci când Joe Biden l-a acuzat de eșec pe Trump în ce privește relația cu China, amintind și că preşedintele american are un cont și un card emis de o bancă din țara respectivă.

Trump a explicat că are conturi bancare peste tot în lume, pentru că “e om de afaceri”, precizând că acel cont din China a fost închis - aceasta fiind o afirmație neadevărată. La ora începerii dezbaterii, contul nu era închis, conform verificărilor făcute de reporterii de la New York Times.

Afacerea Ucraina, demontată cu precizie de Joe Biden

Un alt moment tensionat a fost cel legat de acuzația făcută de Donald Trump că fiul lui Joe Biden a lucrat pentru o companie petrolieră din Ucraina în timp ce acesta era vicepreședinte. Atacul reprezintă strategia veche a lui Trump de a-l compromite pe Biden.

Rudy Giuliani, fost primar al New York-ului şi actual avocat al lui Trump, a făcut mai multe călătorii în Ucraina și s-a întâlnit cu reprezentanți ai serviciilor de informații ruse pentru a obține informații compromițătoare despre Joe Biden.

O dezbatere mai calmă, dar cu atacuri dure între cei doi candidați

New York Times

Biden a negat acuzațiile lui Trump, spunând că nu a făcut nimic ilegal și că nu a fost acuzat de nimic, făcând referire la raportul anchetei conduse de senatorii republicani cu referire la acest subiect. Ei n-au găsit dovezi și nu au formulat nicio acuzație împotriva lui Joe Biden.

“Cel care a dat de belea în Ucraina e acest tip”, a spus Biden, arătând spre Trump, “a încercat să mituiască membri ai guvernului ucrainean pentru ca aceștia să dea informații negative despre mine, ceea ce nu au făcut”.

ProiectieAlegeriSUA-1
Cu 11 zile înainte de alegeri, Joe Biden are 85% șanse de victorie, iar Trump numai 12%, într-o proiecție realizată de FiveThirtyEight.com. Deși pare învins, actualul președinte are o posibilitate reală să câștige un nou mandat

Donald Trump a intrat în această dezbatere cu un handicap de nouă puncte procentuale față de Joe Biden în sondajele naționale. De asemenea, ultimul era favorit să câștige și cele 270 de voturi electorale necesare pentru a deveni noul președinte al SUA.

Stătea mult mai bine în sondaje în state câștigate de Trump în urmă cu patru ani, cum ar fi Pennsylvania, unde Biden conducea cu o medie de 5 procente. Dacă Donald Trump va pierde alegerile din acest stat, îi va fi practic imposibil să strângă cele 270 de voturi electorale pentru a obține un nou mandat de patru ani la Casa Albă.

Trump a încercat să câștige susținerea nehotărâților

Ultima dezbatere dintre cei doi, desfășurată cu 11 zile înainte de alegerile care vor avea loc în data de 3 noiembrie, nu poate avea un impact major în ce privește opțiunile de vot ale americanilor.

În fiecare stat federal, alegerile se desfășoară conform unor reguli proprii. În multe dintre ele, procesul de vot a început de o lună, în prima fază prin corespondență. În multe state, se votează şi în persoană, la urne, iar până acum, peste 40 de milioane de americani au făcut-o deja. 

Au explodat donațiile pentru Joe Biden, după dezbaterea agresivă cu Trump. Câți americani i-au urmărit pe cei doi

În 2016, au votat în total în jur de 138 de milioane de oameni. Deci o treime din electorat nu a fost afectat în niciun fel de această dezbatere, pentru că a votat deja. Cu toate acestea, ea e foarte importantă din perspectiva posibilității de a atrage într-o tabără sau alta puținii nehotărâți.

Sunt state în care competiția dintre Biden și Trump e foarte strânsă, de exemplu Ohio, Iowa sau Georgia, state în care diferențele dintre candidați sunt inexistente sau se situează în marja de un punct procentual. Aici, fiecare vot contează.

O oportunitate rară pentru Partidul Democrat

Un alt impact important al dezbaterii e efectul asupra campaniilor electorale pentru poziția de senator care se desfășoară într-o treime dintre statele federale. 

Twitter a explodat după ce Biden i-a numit, din greșeală, pe <Proud Boys> (Băieții mândri), <Pour Boys> (Băieții săraci)

New York Post
Nota autorului: Proud Boys e o organizație extremistă a albilor americani pe care Trump a evitat s-o acuze de rasism.

Partidul Democrat are posibilitatea ca după o perioadă de opt ani să obțină majoritatea și în camera superioară a Congresului, iar această posibilitate, asociată cu victoria sigură din Camera Reprezentanților, ar oferi o conjunctură extrem de rară în sistemul politic american, cea în care un singur partid controlează toate cele trei centre de putere din SUA - președinția și cele două camere ale Parlamentului.

O cursă strânsă care poate duce la un blocaj mai grav decât cel din 2000

Trebuie spus că în ultima săptămână cursa prezidențială a devenit mai competitivă în state cheie, cele care vor asigura victoria unuia dintre candidați - Pennsylvania, Wisconsin, Arizona.

După ieșirea din spital, Donald Trump și-a reluat campania și a reușit să-și mobilizeze baza electorală, iar entuziasmul susținătorilor actualului președinte a început să se vadă în sondaje.

E de presupus ca și-n următoarele zile să apară o tendință de apropiere între cei doi competitori, ceea ce poate însemna că în seara alegerilor să nu avem un învingător clar.

Donald Trump a anunțat deja că nu-și va recunoaște înfrângerea până ce ultimul vot nu va fi numărat. 

Singura posibilitate de a evita o criză asemănătoare cu cea din 2000, când s-au confruntat George W. Bush (Partidul Republican) și Al Gore (Partidul Democrat), iar câștigătorul a fost desemnat de o decizie a judecătorilor, este ca unul dintre ei să obțină o victorie fără drept de apel.

Citiți și alte articole interesante despre campania electorală din SUA:

Cine va fi președintele SUA? Joe Biden, mare favorit. Donald Trump, obligat să câștige în state în care se poartă mască

New York Times: Trump are cont la o bancă chineză deși pozează în adversar veritabil al Chinei

Twitter dă înapoi şi permite distribuirea articolului despre mailuri legate de Joe Biden şi fiul acestuia

Donald Trump a revenit în forţă în arena mitingurilor electorale: Atacuri violente la adresa lui Hillary Clinton și a presei, glume pe seama lui Biden


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇