Racordarea proiectelor noi la Transelectrica ar dubla producția României de curent

Racordarea proiectelor noi la Transelectrica ar dubla producția României de curent

Capacitatea de producție de electricitate a României s-ar dubla dacă vor fi realizate toate proiectele noi pentru care s-au făcut cereri de racordare la rețelele electrice, potrivit datelor Transelectrica (TEL), operatorul sistemului energetic național  și de transport magistral.

„În acest moment la Transelectrica (TEL), respectiv la Operatorii de Distribuție, pornind de la cereri de racordare și pana la contracte încheiate, volumul acestor solicitări se ridică la circa 37.000 MW, majoritatea fiind în proiecte de energie regenerabilă”, a declarat șeful Dispeceratului Energetic Național (DEN), Virgiliu Ivan, citat de e-nergia.

ADVERTISING

Puterea actuală instalată în capacitățile de producție de energie electrică se ridică la peste 18.300 MW (1MW = 1.000 kW), potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare din Energie (ANRE), care însă sunt mai mari decât capacitățile funcționale în realitate.

Capacitățile hidroelectrice sunt cele mai mari (36%), cărbunele și eolianul sunt aproape la egalitate (peste 16%). Gazele acoperă peste 14%, centrala nucleară și fotovoltaicele 7,6%.

O traversare istorică a Dunării cu o linie magistrală de 400 kV

Mauritius a revendicat oficial Insulele Chagos, af

Transelectrica a anunțat, la sfârșitul lunii octombrie, că a reușit trecerea „istorică a Dunării” cu linia de înaltă tensiune (400kV) de la Cernavodă la stația Stâlpu, vitală pentru creșterea capacității de extragere a electricității care urmează să se producă în capacitățile noi de regenerabilă din Dobrogea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Succesul este remarcabil, liniile traversează albia Dunării pe o distanță de 2,6 kilometri, din care 1,13 km deasupra apei.

Proiectul face parte din Coridorul Nord-Sud de interconexiuni de energie electrică din Europa Centrală și din Europa de Sud-Est (North-South Interconnection East Electricity) și are rolul de a consolida secțiunea transversală între coasta de vest a Mării Negre și restul sistemului european.

Linia urmează să fie finalizată în decembrie.

Citeşte integral analiza Racordarea proiectelor noi la Transelectrica ar dubla puterea producției de electricitate a României pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇