Putin dă vina pe Europa pentru creșterea explozivă a prețului gazelor: Liderii UE au făcut greșeli

Putin dă vina pe Europa pentru creșterea explozivă a prețului gazelor: Liderii UE au făcut greșeli

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a respins criticile Uniunii Europene privind aprovizionarea cu gaz, afirmând că liderii UE sunt responsabili pentru actuala criză, deoarece au vrut diversificarea surselor de aprovizionare.

„Toate politicile lor au fost în sensul renunţării la contracte pe termen lung, iar aceste politici s-au dovedit eronate. Au făcut greşeli”, a declarat Vladimir Putin, în cursul unei reuniuni cu responsabili ai sectorului energetic rus.

Președintele rus a mai spus că Europa a făcut o greșeală reducând ponderea acordurilor pe termen lung în comerțul cu gaze naturale și trecând în schimb la piața spot, unde prețurile au crescut la niveluri record, relatează Reuters.

ADVERTISING

Prețurile la gaze au crescut ca răspuns la redresarea cererii, în special din Asia, precum și la nivelurile scăzute de stocare.

Referința europeană pentru piața angro a gazelor naturale, din Olanda, a crescut pentru luna noiembrie de aproape opt ori de la începutul anului, tranzacționându-se la un nou maxim istoric de peste 150 de euro pe megawatt oră (MWh) în primele ore ale zilei de miercuri. Prețul a scăzut la 116,3 euro la prânz.

Putin a declarat la o ședință de guvern televizată: "Practica partenerilor noștri europeni a confirmat încă o dată că au făcut greșeli. Am vorbit cu conducerea anterioară a Comisiei Europene, iar toată activitatea sa a vizat eliminarea treptată a așa-numitelor contracte pe termen lung. Au fost vizate tranzacțiile spot. Și, după cum s-a dovedit, a devenit evident astăzi, această practică a fost o greșeală."

ADVERTISING

Grupul rus Gazprom s-a opus mult timp trecerii la comerțul spot în Europa, preferând contractele pe termen lung, care durează uneori în jur de 25 de ani.

Putin a reiterat, de asemenea, că Rusia a fost un furnizor de energie de încredere pentru Europa, care ar putea înregistra în acest an un nivel record al exporturilor de gaze rusești.

El a spus că tranzitul de gaze din Rusia prin Ucraina va depăși volumele convenite în cadrul contractului dintre Gazprom și Kiev.

Comisia Europeană a anunţat, marţi, că verifică informaţii potrivit cărora compania rusă Gazprom profită de poziţia dominantă pe piaţă pentru a favoriza majorarea tarifelor la gaz natural.

ADVERTISING

"Verificăm aceste informaţii, împreună cu vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, responsabil de reglementările privind concurenţa; în mod evident, este o chestiune gravă", a declarat comisarul european al Energiei, Kadri Simson, citat de Reuters.

Uniunea Europeană îşi asigură aproximativ o treime din necesarul de gaze naturale din Rusia, dar în ultimii ani a semnalat că vrea diversificarea resurselor de energie.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇