Europarlamentar român: UE are soluții pentru oprirea imediată a avalanșei creșterii prețurilor

Europarlamentar român: UE are soluții pentru oprirea imediată a avalanșei creșterii prețurilor

Europarlamentarul Cristian Bușoi susține că țările UE au soluții pentru oprirea imediată a avalanșei creșterii prețurilor la energie.

Cristian Bușoi a ținut un discurs în plenul Parlamentului European de la Strasbourg despre soluțiile pentru oprirea avalanșei creșterii prețurilor la energie.

Potrivit europarlamentarului liberal, motivele majorărilor sunt fluctuațiile prețurilor la gaz, scăderea producției interne, infrastructura învechită, nevoia crescută de gaz din import și, în consecință, jocul pe care Gazprom îl face pentru a-și crește profiturile și dependența unor țări din UE de resursele sale și speculațiile pe schema de comercializare a certificatelor de emisii EU-ETS, care au făcut să urce prețul cotelor de carbon la 60 de euro pe tona de CO2, la începutul lunii septembrie.

ADVERTISING

Cristian Bușoi spune că există soluții pe termen mediu.

„Pe termen mediu ne va ajuta Pachetul de măsuri Fit for 55. Eficiența energetică și producția tot mai mare din surse regenerabile vor duce la o stabilizare a pieței, la prețuri mai mici la energie și la independență energetică”, a explicat europarlamentarul român.

De asemenea, liberalul anunță că există și soluții care pot fi aplicate rapid.

„Pe termen scurt, pentru acțiune imediată, avem soluțiile propuse de Comisia Europeană. La invitația mea, săptămâna viitoare în Comisia ITRE pe care o conduc în Parlamentul European va veni și comisarul pentru Energie, Kadri Simson, cu care vom discuta pe larg aceste soluții, ce trebuie implementate cât mai curând.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pachetul propus de Comisie conține: O definiție europeană a consumatorului vulnerabil și susținerea inclusiv din fonduri europene a efortului statelor membre pentru ajutorul acordat acestuia, dar și achiziția centralizată de gaze printr-o platformă europeană, cu beneficii atât grație coordonării planificării și aprovizionării, cât și datorită ponderii geopolitice pe care UE o poate avea în gestionarea negocierilor. Nu în ultimul rând, o discuție se poartă pe marginea reducerii TVA, reducerii taxelor și accizelor la energie”, a adăugat Cristian Bușoi.

ADVERTISING

Cristian Bușoi este președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇