Planul de relansare. Guvernul vrea să dea 500 de euro pentru fiecare angajat care lucrează în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă sau de alertă

Planul de relansare. Guvernul vrea să dea 500 de euro pentru fiecare angajat care lucrează în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă sau de alertă

Guvernul vrea să acorde 500 de euro pentru fiecare angajat care desfășoară activități în regim de telemuncă în perioada stării de urgență sau de alertă.

Banii sunt destinați pentru achiziționarea de echipamente IT, se arată în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică ce va fi prezentat miercuri seară, la ora 18:00, de premierul Ludovic Orban.

”Stimularea desfășurării muncii în regim de telemuncă - Acordarea unui sprijin în valoare de 500 euro/angajat pentru achiziționarea de echipamente IT pentru angajații care desfășoară activități în regim de telemuncă în perioada stării de urgență/alertă”, se arată în document.

ADVERTISING

De asemenea, Guvernul își mai propune stimularea ocupării unui loc de muncă a tinerilor, a persoanelor cu vârsta de peste 50 ani și a românilor întorși din străinătate.

Astfel, potrivit Planului, se acordă un sprijin în valoare de 50% din salariul brut al angajatului dar nu mai mult de 2.500 lei pentru angajatorii care încadrează în muncă:

  • Tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 ani;
  • Persoanele cu vârsta de peste 50 ani ale căror raporturi de muncă au încetat în perioada stării de urgență;
  • Cetățeni români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatori străini, din motive neimputabile lor.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Măsuri pentru cei care lucrează în agricultură, HoReCa și turism

Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică mai prevede și măsuri active pentru lucrătorii sezonieri și zilieri din domeniile agriculturii, HoReCa și turismului.

Guvenul vrea astfel să acorde măsuri de sprijin suplimentare pentru:

  • Persoanele care au desfășurat activități ca zilieri în luna anterioară solicitării;
  • Persoanele care desfășoară activități sezoniere în baza unor contracte individuale de muncă, pe perioadă determinată de cel puțin 3 luni.

Executivul își mai propune și crearea de locuri de muncă pentru tineri și vrea astfel să acorde granturi pentru acțiuni antreprenoriale: 25.000 euro pentru susținerea locurilor de muncă destinate tinerilor. Bugetul total este de 300 de milioane de euro.

ADVERTISING

Orban vrea ca programul să fie pus în practică într-o lună

Premierul Ludovic Orban le-a cerut miercuri miniștrilor să finalizeze, până la finalul săptămânii, toate actele normative necesare implementării Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică.

Prim-ministrul a precizat că își dorește ca în cel mult o lună programul să fie pus în practică.

”Vă adresez solicitarea să finalizați toate proiectele de acte normative necesare pentru implementarea tuturor măsurilor care sunt prevăzute în program. Ministerul Finanțelor, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul de Externe trebuie să fie implicate în continuare în asigurarea adoptării actelor pentru toate procedurile necesare pentru accesarea fondurilor europene.

Până la sfârșitul saptămânii, toate proiectele de acte normative trebuie elaborate și trimise pe circuitul de avizare al ministerelor, astfel încât într-un termen de maxim o lună să avem toate instrumentele pentru punerea în practică a programului. I-am spus ”Reclădim România, de fapt o modernizăm”, a declarat Orban la începutul ședinței de guvern de miercuri.

Citește și:

Planul de relansare. Guvernul promite să reabiliteze aproape 2.500 de școli și să construiască 180 de grădinițe și 40 de campusuri

Guvernul a decis cât vor costa primele 3 spitale regionale. Lucrările urmează să fie finalizate în 2027

Planul de relansare: Firmele mici vor primi un grant de 2.000 de euro pentru chirii, utilităţi şi datorii

Planul de relansare. Orban promite autostrăzi și magistrale noi de metrou, dar nu spune când vor fi gata. USR: Carioci colorate!

USR critică planul de relansare propus de PNL: O salată plină cu scheme de subvenţii. Se reiau şi teme vechi precum salvarea de la faliment a unor corporaţii din banii românilor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇