Planul de relansare. Guvernul promite să reabiliteze aproape 2.500 de școli și să construiască 180 de grădinițe și 40 de campusuri

Planul de relansare. Guvernul promite să reabiliteze aproape 2.500 de școli și să construiască 180 de grădinițe și 40 de campusuri

Aproximativ 2.500 de unități școlare vor fi modernizate și reabilitate în perioada 2021-2027, potrivit Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, ce va fi prezentat miercuri seară, la ora 18:00, de premierul Ludovic Orban.

Totodată, 375 de unități școlare vor beneficia de investiţii în valoare de 31,4 milioane de lei pentru refacerea grupurilor sanitare.

”Investiţii în unităţi şcolare programate în perioada 2021- 2027:

  • 2.488 de unităţi şcolare vor fi incluse în programe de modernizare/reabilitare, costurile estimate - 6,046 miliarde de lei.
  • 375 de unităţi şcolare vor beneficia de investiţii în valoare de 31,4 milioane lei pentru conformarea grupurilor sanitare (alocare 2020)”, se arata în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică.
ADVERTISING

Potrivit documentului, în cadrul programului ”Reforma Educaţiei Timpurii”, Guvernul își propune finanţarea construcţiei unui număr de 180 grădiniţe cu program prelungit sau săptămânal. Valoarea investiției se ridică la 146 milioane de euro.

În ceea ce privește mediul universitar, Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică prevede construirea a 40 de campusuri școlare și a 30 de cămine studențești.

”Construire/modernizare campusuri şcolare/ cămine studenţeşti/centre universitare:

  • construirea a 40 de campusuri şcolare care să includă: şcoală, liceu, internat, teren sport, ateliere, laboratoare, cantină, cu o valoare totală de aproximativ 2 miliarde de lei;
  • construirea a 30 de cămine studenţeşti care totalizează 10.244 de locuri de cazare pentru 30 de instituţii de învăţământ superior de stat din 13 centre universitare. Valoarea totală a investiţiilor se ridică la 1,248 miliarde de lei”, se mai arată in document.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Orban vrea ca programul să fie pus în practică într-o lună

Premierul Ludovic Orban le-a cerut miercuri miniștrilor să finalizeze, până la finalul săptămânii, toate actele normative necesare implementării Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică.

Prim-ministrul a precizat că își dorește ca în cel mult o lună programul să fie pus în practică.

”Vă adresez solicitarea să finalizați toate proiectele de acte normative necesare pentru implementarea tuturor măsurilor care sunt prevăzute în program. Ministerul Finanțelor, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul de Externe trebuie să fie implicate în continuare în asigurarea adoptării actelor pentru toate procedurile necesare pentru accesarea fondurilor europene.

ADVERTISING

Până la sfârșitul saptămânii, toate proiectele de acte normative trebuie elaborate și trimise pe circuitul de avizare al ministerelor, astfel încât într-un termen de maxim o lună să avem toate instrumentele pentru punerea în practică a programului. I-am spus ”Reclădim România, de fapt o modernizăm”, a declarat Orban la începutul ședinței de guvern de miercuri.

Citește și:

Guvernul a decis cât vor costa primele 3 spitale regionale. Lucrările urmează să fie finalizate în 2027

USR critică planul de relansare propus de PNL: O salată plină cu scheme de subvenţii. Se reiau şi teme vechi precum salvarea de la faliment a unor corporaţii din banii românilor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇