Plafonarea adaosului la alimente se prelungește și sunt adăugate noi produse

Plafonarea adaosului la alimente se prelungește și sunt adăugate noi produse

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri, la începutul ședinței de Guvern, că este prelungită măsura plafonării adaosului la alimente și vor fi introduse alte 7 categorii de produse.

„Adoptăm astăzi o nouă măsură prin care protejăm puterea de cumpărare a românilor, mai ales în perioada de iarnă când, știm cu toții, cheltuielile sunt mai mari. Prelungim limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază cu încă 3 luni și extindem această măsură cu încă un număr de categorii de produse, de la 14 la 21.

ADVERTISING

Datele de la INS ne arată că măsura a avut efectele așteptate. Am oprit creșterea excesivă a prețurilor pentru alimente iar pentru multe dintre produsele incluse în listă la raft se constată scăderi substanțiale de preț. De aceea avem toate motivele să continuăm această măsură care protejează în special familiile cu venituri mici și medii”, a anunțat Ciolacu.

El a anunțat și o plafonare suplimentară la 5% a adaosului comercial pentru 7 categorii de alimente în cazul în care nu sunt procesate în țară, pentru a combate practicile speculative.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Suplimentar introducem și o limită de maximum 5% adaosului comercial pentru ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui și carne de vită care sunt importate vrac și care nu sunt procesate în România. Vă spun foarte clar, acest Guvern nu poate susține practica speculativă a unora de a importa ieftin și a vinde scump profitând de faptul că acel produs este necesar traiului de zi cu zi al oricărei familii”, a mai spus Ciolacu.

Amintim că, în urmă cu 10 zile, ministrul Agriculturii Florin Barbu anunțase extinderea măsurii cu încă 3 luni, până la sfârșitul lui ianuarie 2024. El a precizat atunci că lista a fost extinsă pentru orez, bulion, margarină, smântână, drojdie, cozonac, varză murată și usturoi.

ADVERTISING

Alte alimente pentru care adaosul comercial a fost plafonat începând cu 1 august sunt pâinea, laptele, fructele, legumele şi carnea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇