Plafonarea adaosului la alimente se prelungește până în 2024. Lista va cuprinde și drojdia sau varza murată

Plafonarea adaosului la alimente se prelungește până în 2024. Lista va cuprinde și drojdia sau varza murată

Adaosul comercial la alimentele de bază va fi plafonat pentru încă trei luni, iar lista de produse va fi extinsă, a anunțat marți Ministerul Agriculturii.

Florin Barbu spune că măsura plafonării va fi valabilă până la sfârşitul lunii ianuarie 2024, lucru pe care l-a convenit cu procesatorii şi comercianţii, în contextul în care vor veni sărbătorile de iarnă.

În plus, va fi extinsă şi lista alimentelor cu adaosul comercial plafonat şi va include şi orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul.

ADVERTISING

„Ne dorim, în continuare, prelungirea acestei măsuri care a avut efectele aşteptate, anume de stopare a creşterii preţurilor alimentelor.

(...) În aceeaşi măsură, de comun acord cu procesatorii şi comercianţii, vom extinde şi lista de produse care vor beneficia de adaos comercial limitat.

Este vorba despre alimente care sunt folosite de români în prepararea produselor pentru masa de sărbători şi nu numai, precum: orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul”, a precizat Florin Barbu, citat pe pagina de Facebook a Ministerului Agriculturii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Florin Barbu a avut întâlniri de lucru cu reprezentanţii procesatorilor şi comercianţilor pentru a discuta, cu toate părţile implicate, modalităţile de prelungire a plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază, precum şi extinderea listei de produse pentru care va fi practicat un adaos comercial limitat pe lanţul de procesare-distribuţie-comercializare.

„Propunerile făcute de ministrul Barbu au fost agreate de procesatori şi comercianţi, urmând ca acestea să facă obiectul unui proiect de act normativ, care va urma circuitul de legiferare, respectiv punerea în transparenţă, avizare si adoptare”, mai arată sursa menţionată.

ADVERTISING

La 1 august a intrat în vigoare ordonanţa de plafonare a adaosului comercial, iar anumite alimente, precum pâinea, laptele, fructele, legumele şi carnea, ar trebui să fie mai ieftine.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇