Consiliul Concurenței: Prețurile alimentelor de bază vizate de ordonanța de plafonare au scăzut cu până la 49%

Consiliul Concurenței: Prețurile alimentelor de bază vizate de ordonanța de plafonare au scăzut cu până la 49%

Preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanţa de plafonare a adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 49% în marile lanţuri de magazine, în luna august a acestui an comparativ cu luna iunie din 2023, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenţei.

Cele mai mari reduceri s-au înregistrat la fructe şi legume:

  • preţul mediu al prunelor a scăzut cu 49%,
  • cel al strugurilor, cu 47%,
  • în timp ce roşiile, ceapa, ardeii galbeni, morcovii şi cartofii s-au ieftinit cu 31 până la 37%
ADVERTISING

Din categoria lactatelor, preţul mediu al brânzei telemea este cu 16,3% mai mic, cel al iaurtului, cu 10,5%, iar cel al laptelui, cu 6,2%.

De menţionat că laptele este în continuare vizat de acordul voluntar de reducere a preţului cu 20%, implementat începând din luna mai.

Preţul celorlalte produse regăsite în coşul de consum, precum făina, pâinea, mălaiul, uleiul, ouăle şi zahărul, a scăzut, de asemenea, pe parcursul lunii august.

În ceea ce priveşte carnea de pui şi porc, aceasta s-a ieftinit în august faţă de luna iunie, excepţie făcând pulpa de porc cu os al cărei preţ a crescut uşor, cu 2%.

ADVERTISING

„În analizele realizate de-a lungul lunii august, am remarcat că în cea mai mare parte a magazinelor au fost implementate reduceri de preţuri la alimentele de bază.

Am constatat că preţurile medii ale unor alimente au scăzut treptat, aici fiind vorba despre iaurt, mălai, carne de porc, ceapă, morcovi, ardei, prune şi struguri, dar există şi produse cum sunt pâinea, făina, ouăle, pentru care preţurile au fluctuat, situându-se, însă, sub preţul mediu al lunii iunie”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

ADVERTISING

La 1 august 2023 a intrat în vigoare OUG care stabileşte măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi vrac şi zahăr.

Guvernul va extinde limitarea adaosului comercial la alimentele de bază și ia, de asemenea, în calcul adăugarea de noi produse, conform unor surse guvernamentale citate de Economedia.

Anterior, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că va prelungi plafonarea adaosurilor comerciale pentru unele alimente de bază sau produse agricole până la finalul acestui an.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇