Plafonarea adaosurilor pentru alimentele de bază, prelungită până la sfârșitul anului

Plafonarea adaosurilor pentru alimentele de bază, prelungită până la sfârșitul anului

Aplicarea Ordonanţei prin care sunt plafonate adaosurile pentru unele alimente de bază sau produse agricole va fi prelungită până la finele acestui an, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

„Am vorbit şi de prelungirea Ordonanţei cu plafonarea preţurilor la produsele agricole şi alimentare. Am văzut cu ce propunere a venit statul francez, cu un acord pe 5.000 de produse, noi am avut o Ordonanţă care a vizat doar 14 produse, vom prelungi această ordonanţă până la sfârşitul anului şi pe urmă şi Ministerul Agriculturii cred că trebuie să intrăm într-o practică europeană, să avem un acord cu producătorii şi cu retailerii”, a declarat, sâmbătă, Marcel Ciolacu, după şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD.

ADVERTISING

Cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare au fost limitate, de la 1 august, pentru o perioadă de 3 luni, printr-o OUG aprobată de Guvern în 30 iunie.

O analiză a Consiliului Concurenței arată că preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43%, în prima săptămână din luna august comparativ cu luna iunie în marile reţele comerciale. Astfel, faţă de luna iunie, în prima săptămână din august, cele mai mari scăderi de preţuri s-au înregistrat la fructe şi legume: preţul roşiilor a scăzut cu aproape 44%, în timp ce strugurii costă mai puţin cu circa 38%, iar ardeii, cu 32%. Reduceri de preţ au fost înregistrate şi la cartofi, ceapă, prune, pepene şi morcovi.

ADVERTISING

Cu toate acestea, cei mai mulți români spun că nu au resimțit ieftinirea alimentelor de bază după intrarea în vigoare a ordonanței. Potrivit unui sondaj Avangarde, doar 18% dintre cei chestionați au spus că au resimțit ieftinirile, în timp ce 73% au spus că nu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇