Inflaţia vine jos, depăşim plafonul şi începem coborârea, însă nu toate lucrurile sunt roz şi nuanţele contează, susţine Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României.
„Mesajul este că inflaţia vine jos. Depăşim plafonul şi începem coborârea. Însă nu toate lucrurile sunt roz şi nuanţele contează.
Există semne de întrebare când ne uităm la inflaţia de bază. Vine în jos, însă cu alte caracteristici.
De asemenea, operăm într-un mediu plin de incertitudine nu numai noi în România, ci peste tot în lume. De asemenea, urmărim cu atenţie deciziile de politică monetară ale Băncii Centrale Europene, ale FED-ului american, ale băncilor centrale din regiune.
Şi aici mesajul este că perspectiva este mai înceţoşată, să spunem. De aceea, noi am spus că vom merge pe principiul văzând şi făcând, fără ghidări prospective. Nu le-am făcut în trecut, nu le facem nici acum, pentru că incertitudinea este mare.
Acestor incertitudini globale se adaugă şi problemele structurale ale României. Mă refer la deficitele gemene. Deficitul extern, balaurul cu care România trebuie să se lupte, este o provocare. Principala sursă a acestui deficit extern este deficitul fiscal. Generează o parte importantă a deficitului extern. Însă deficitul fiscal este o problemă spinoasă. Aţi văzut şi dvs, sunt discuţii ample zilele acestea la nivel politic. Eu nu voi intra în aceste discuţii. Banca Centrală s-a pronunţat de nenumărate ori pe acest subiect", a spus Cristian Popa, la conferinţa cu tema "Finanţarea României", organizată de Oxygen Events.
Ce este deficitul extern
Deficitul extern este diferența dintre venituri și cheltuieli pe care o țară le are față de exterior.
Apare când o țară are mai multe plăți decât venituri față de străinătate. Cu alte cuvinte, trimite afară mai mulți bani decât intră în ţară, așa că poate avea probleme în a se finanța. El este compus din:
- Deficit comercial: diferență negativă între exporturi și importuri.
- Deficit de capital: investiții mai mari în străinătate cu bani naționali decât investiții străine în țară
- Deficit financiar: Când cetățenii de aici trimit un număr mai mare de remitențe decât cele primite