Performanțele generalului Ciucă: Record de angajări de bugetari, dar o armata mai mică

Performanțele generalului Ciucă: Record de angajări de bugetari, dar o armata mai mică

Deși în România se vorbește de necesitatea reducerii numărului bugetarilor de mai bine de 10 ani, nu doar că nu s-a reușit acest lucru, dar mulţimea lor crește într-un ritm alert.

Iar campion este Guvernul PNL-PSD-UDMR condus de Nicolae Ciucă. În primele 5 luni de guvernare numărul posturilor din sectorul public a crescut cu 10.852, cu o medie lunară de 2.170 de bugetari în plus, arată datele analizate de Profit.ro.

Asta în condițiile în care Executivul tocmai a anunțat înghețarea angajărilor la stat de la 1 iulie și ia în considerare să impună noi taxe de anul viitor.

ADVERTISING

Mai mult, deși premierul este general în rezervă și avem cel mai periculos context din punct de vedere al securității din ultimii ani, a scăzut numărul angajaților de la Ministerul Apărării Naționale, cu 1.294.

De altfel, în ultimii 5 ani, au fost angajați la stat peste 79.000 de bugetari, mai mulți decât întreaga armată a României - 74.445 de cadre militare.

Cele mai multe angajări s-au făcut la nivelul Ministerului de Interne (3.656), apoi în cadrul unităților sanitare finanțate prin bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (2.439) și la Ministerul Educației (1.768)

ADVERTISING

Astfel, Guvernul PNL-PSD-UDMR este campionul angajărilor la stat, în timp ce la polul opus avem Guvernul PNL-USR-UDMR, condus de Florin Cîțu. Atunci, în 11 luni cât a rezistat coaliția cu USR, numărul de posturi ocupate a urcat doar cu 9.186.

În timpul anului de guvernare PNL cu Ludovic Orban premier, numărul total al angajaților din administrația publică a urcat cu 13.835, iar în aproape trei ani de guvernare PSD, cu Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Viorica Dăncilă, numărul de bugetari a crescut cu 45.423.

ADVERTISING

Astfel am ajuns ca în aprilie 2022 România să aibă 1.269.662 de bugetari.

Țara noastră este pentru al 5-lea an consecutiv țara din UE care alocă cea mai mare sumă pentru salariile angajaților statului din veniturile strânse de la populație și firme.

În perioada pandemiei, statul a ajuns să dea pe salarii peste 37% din venituri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇