Aproape 2,3 miliarde de lei va fi costul suplimentar generat de majorarea salariilor unor bugetari, decisă de Parlament. Creșterea va fi aplicată de la 1 iulie, astfel că cifrele sunt valabile doar pentru a doua jumătate a anului.
Impactul bugetar al majorării pentru un an întreg este de peste 4 miliarde de lei, potrivit informațiilor Profit.ro.
Pentru al cincilea an la rând, România este lider în UE după cât alocă pentru salariile angajaților statului din veniturile strânse de la populație și firme.
A urcat pe prima poziție în 2017, în contextul creșterilor salariale accelerate din acea perioadă, și s-a menținut pe acest loc inclusiv în perioada pandemiei, când statul a ajuns să dea pe salarii peste 37% din venituri.
În luna martie, numărul angajaților din sectorul bugetar era de 1,268 milioane, în creștere cu 2.251, față de februarie, și se situează peste nivelul de la finalul anului 2010.
Salariile bugetarilor vor fi majorate de la 1 iulie cu un sfert din diferenţa dintre nivelul actual şi cel prevăzut de legea salarizării.
Totodată, salariile de bază pentru mai multe categorii de bugetari vor fi majorate chiar şi cu 50%, tot de la 1 iulie. Cel mai mult cresc indemnizaţiile de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice.
Este vorba despre mai multe amendamente la legea salarizării, care au fost adoptate marți de deputați, la iniţiativa PSD și PNL.
Miercuri, liderul PSD Marcel Ciolacu a explicat decizia, afirmând că nu este vorba de pomană, ci de un drept al bugetarilor, conform legii salarizării, pentru care s-a tot amânat aplicarea majorărilor prevăzute.