Oferta de acțiuni Hidroelectrica - locomotivă și pentru investitorii în alte companii. 20.000 de conturi noi la Bursă

Oferta de acțiuni Hidroelectrica - locomotivă și pentru investitorii în alte companii. 20.000 de conturi noi la Bursă

Forța succesului ofertei de acțiuni Hidroelectrica (simbol bursier H2O) a atras interesul investitorilor, mai ales străini, și asupra altor acțiuni relevante de la Bursa de Valori București (BVB). Acestora li s-a datorat o treime din creșterea totală a valorii tranzacțiilor în trimestrul 3 al anului 2023, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Banii aferenți cererii mari de acțiuni H2O, rămasă neonorată ca urmare a suprasubscrierii ofertei, s-au reorientat pentru celelalte acțiuni importante, mai ales energetice și bancare, pe care investitorii le-au analizat cu ocazia ofertei, odată cu piața.

ADVERTISING

Interesul sporit pentru alte acțiuni decât H2O, de pe piața principală a Bursei, a făcut ca doar valoarea tranzacțiilor cu acestea să contribuie cu un plus de aproape 1,22 miliarde de lei la creșterea totală a lichidității BVB de 3,66 miliarde de lei (sumă în care nu intră valoarea ofertei publice).

Succesul ofertei publice H2O, cea mai mare realizată la București, a atras și alți investitori în afara participanților la aceasta.

Astfel că numărul investitorilor activi la BVB a crescut semnificativ, potrivit estimărilor din piață.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Brokerii spun că alte 20 – 25 de mii de conturi noi de investiții se vor fi adăugat celor 43.974 deja numărate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la sfârșitul lunii iunie, lună în care s-a derulat cea mai mare parte a perioadei ofertei H2O.

Companii care au căpătat vizibilitate la investitori

Romgaz (SNG) și OMV Petrom (SNP), care au fiecare jumătate din concesiunea perimetrului marin de gaze Neptun Deep), Nuclearelectrica (SNN) sau Banca Transilvania (TLV) au fost principalele beneficiare ale valului de interes stârnit cu prilejul ofertei de acțiuni Hidroelectrica (H2O).

ADVERTISING

Se adaugă, desigur, Fondul Proprietatea (FP), bine cunoscut de străini pentru politica sa de transfer către acționari a valorii sale, care a avut de distribuit toate cele peste 9,28 miliarde de lei, luate pe acțiunile H2O).

Spre ce titluri au intrat investitorii pe poarta Hidroelectrica

„Hidroelectrica (H2O) a fost o poartă  de intrare pentru noi investitori la Bursa din București, fie măcar și pentru că mulți bani au rămas nefolosiți în urma ofertei publice a acțiunilor H2O. Investitorii au cercetat și alte acțiuni importante listate la BVB, care deja figurau în indici globali ai FTSE Russell și ai MSCI, care le-au atras atenția”, a declarat Marcel Murgoci, directorul de operațiuni al casei de brokeraj Estinvest.

Citeşte integral analiza Oferta de acțiuni Hidroelectrica – locomotivă și pentru investitorii în alte companii listate la BVB: încă 20.000 de conturi noi pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇