Grupul Țiriac a cumpărat, direct și indirect, 5% din acțiunile Hidroelectrica, a anunțat Ion Țiriac Junior, fiul omului de afaceri Ion Țiriac, unul dintre cei mai bogați români.
”Probabil suntem grupul care, deocamdată, deţine peste 5% din acţiuni dacă consolidăm direct şi indirect, însă este o investiţie pe termen lung pentru noi şi sper să fie doar un început. Este perla României. Greu, dacă nu imposibil, să găseşti ceva mai bun în Europa în acest moment!
Însă investim mult în toate regiunile geografice de peste 30 de ani. Este adevărat însă că, în România, ne interesează pe termen lung să facem parte din această companie”, a declarat Ion Ţiriac jr pentru Aleph News.
El a subliniat că nu intenționează să se implice în conducerea companiei.
”Nu amestecăm politicul cu privatul. Nu am făcut-o 35 de ani, nu începem astăzi. Fundaţia a realizat 65 de afaceri de succes şi toate au fost private. Acest plasament este unul pasiv care ne va da 10-12% pe an dividende la euro, plus creşterea naturală a activului.
Şi, dacă Guvernul ar face 2-3 paşi simpli, compania ar putea creşte mult mai accelerat.
Haideţi să o luăm ca pe un business. Astăzi faci cca 1 miliard de euro profit care merge la bugetul de stat. Foarte frumos. Ce aţi spune dacă s-ar dubla în maxim 5 ani? Asta aş face eu cu oricare business”, a spus fiul omului de afaceri Ion Țiriac.
Ion Ţiriac jr a precizat că va face o cerere pentru a fi primit de premierul României, pentru a-i demonstra că, ”prin doua schimbări uşor de realizat, îşi poate creşte producţia cu 60% pe an”.
”În acel moment devenim exportatori importanţi de energie, nu doar consumatori. Însa asta ar însemna să îşi dorească şi Guvernul, să bage în seamă privatul”, a subliniat omul de afaceri.
Hidroelectrica, principalul producător de energie electrică din Romania, s-a listat miercuri la bursă.
Acțiunile Hidroelectrica se tranzacționau la 114,7 lei, la doar două ore de la debut, în creștere cu 10,29% de la 104 lei - prețul de listare. Astfel, capitalizarea Hidroelectrica a ajuns, ținând cont de acest preț, la peste 51 miliarde lei (10 miliarde euro), de la puțin peste 9 miliarde euro la oferta publică inițială, transmite Economica.net.