Hidroelectrica, cea mai mare listare din istoria bursei. Acțiunile au crescut cu 10% în primele 2 ore. Isărescu: BVB își dă examenul de maturitate (Foto)

Hidroelectrica, cea mai mare listare din istoria bursei. Acțiunile au crescut cu 10% în primele 2 ore. Isărescu: BVB își dă examenul de maturitate (Foto)

Hidroelectrica, principalul producător de energie electrică din Romania, s-a listat miercuri la bursă.

Tranzacţionarea acţiunilor sale în categoria Premium a pieţei reglementate a Bursei de Valori Bucureşti (“BVB”) a început, la ora 10:00, sub simbolul “H2O”.

Acțiunile Hidroelectrica se tranzacționau la 114,7 lei, la doar două ore de la debut, în creștere cu 10,29% de la 104 lei - prețul de listare. Astfel, capitalizarea Hidroelectrica a ajuns, ținând cont de acest preț, la peste 51 miliarde lei (10 miliarde euro), de la puțin peste 9 miliarde euro la oferta publică inițială, transmite Economica.net.

La evenimentul de listare au participat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu (care a transmis un mesaj de la Klaus Iohannis, aflat la summit-ul NATO), ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi fostul ministru Virgil Popescu, președintele ASF, Nicu Marcu, Kathleen Kavalec, ambasador SUA în România, dar şi Andrew Noble, ambasadorul britanic.

Toţi au avut mesaje optimiste legate de momentul istoric, pentru că vorbim despre cea mai mare listare din istoria BVB şi de cel mai mare producător de energie (100% verde) din România.

ADVERTISING

Potrivit preşedintelui Iohannis, cele zece companii din domeniul energiei şi gazelor naturale deja listate la BVB totalizează o capitalizare bursieră de peste 70 de miliarde de lei, reprezentând circa o treime din total.

Ciuca-Ciolacu-Isarescu
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Isărescu - avantaje competitive şi valoare

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat la evenimentul de listare, că mixul de producţie de energie din surse 100% regenerabile şi integrarea procesului tehnologic aduc avantaje competitive şi valoare atât companiei listate, cât şi economiei româneşti.

“Chiar în această sală, în noiembrie 1995, a reînceput activitatea la Bursa de Valori din Bucureşti. Noi suntem onoraţi să găzduim evenimentul prilejuit de listarea la bursă a companiei Hidroelectrica, lider în producţia de energie electrică, principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional.

Cea mai mare listare la bursă chiar în această sală. Listarea la bursă, cea mai mare din istoria Bursei de Valori din Bucureşti, reprezintă, spunem noi, un efort de echipă pe parcursul mai multor ani. Impactul activităţii companiei este mult mai mare, fiind reflectat zilnic în lanţul de furnizori şi clienţi, în vieţile beneficiarilor persoane fizice. Mixul de producţie de energie din surse 100% regenerabile şi integrarea procesului tehnologic aduc avantaje competitive şi valoare atât companiei listate, cât şi economiei româneşti şi societăţii româneşti în general”, a declarat Mugur Isărescu, citat de News.ro. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Bursa de Valori din Bucureşti îşi dă astăzi examenul de maturitate"

El a precizat că, la 28 de ani de la reînfiinţare, Bursa de Valori Bucureşti îşi dă examenul de maturitate.  

“În urmă cu mai mult de aproape 30 de ani, pornind de la zero, companiile româneşti listate în prezent la Bursa de Valori din Bucureşti au acum o capitalizare cumulată de aproximativ 42 de miliarde de euro, o cifră prin sine impresionantă.

Creşterea poate fi mai puţin rapidă de când am fi dorit noi, noi, cei care am participat atunci, în '95, la inaugurarea Bursei, am fi vrut să ne dezvoltăm mai repede, să mergem mai repede. Această creştere însă a fost continuă şi a marcat o consolidare treptată.

Banca Naţională a României, ca prim partener al Bursei de Valori şi găzduitor al Bursei de Valori, pune mare preţ nu numai pe dezvoltarea rapidă, dar pe o abordare chibzuită, sustenabilă, pe termen lung.

Astăzi, la 28 de ani de la reînfiinţare, având în vedere această dezvoltare sustenabilă, dar şi aceasta listare record pentru zona noastră, eu spun următoarele lucruri: Bursa de Valori din Bucureşti îşi dă astăzi examenul de maturitate”, a explicat guvernatorul. 

ADVERTISING

Isărescu a mai declarat că bursa nu trebuie să fie privită ca un loc de speculaţii. 

“Ancorarea finanţării la nivelul României pe doi piloni, cel bancar şi cel al pieţei financiare bursiere, cred eu că nu poate aduce decât avantaje atât pe termen scurt, cât şi pe mediu şi lung. Bursa nu trebuie să fie privită ca un loc de speculaţii, dar ca un loc de finanţare pe termen lung, solid, al întreprinderilor”, a mai transmis guvernatorul BNR.

listare-Hidro
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

"O realizare istorică pentru companie"

 „Suntem încântaţi că acţiunile Hidroelectrica sunt tranzacţionabile la Bursa de Valori Bucureşti. Este etapa finală a unui proces pe care ni l-am asumat, o împlinire a unui efort intens şi de durată, ale cărui rezultate le vedem astăzi.

Reuşita IPO-ului reprezintă, pe de o parte, o realizare istorică pentru companie şi, pe de altă parte, o dovadă a potenţialului imens pe care îl are piaţa de capital românească de a contribui la creşterea noastră ca economie, ca ţară şi ca naţiune.

(...) Interesul semnificativ din partea investitorilor naţionali şi internaţionali reprezintă o dovadă nu doar a calităţii curente a afacerii noastre, ci şi a perspectivelor sale viitoare, iar listarea în categoria Premium a pieţei reglementate a BVB va susţine creşterea pe termen lung a Hidroelectrica.

În numele companiei, urez un călduros bun venit tuturor noilor noştri acţionari. Aşteptăm cu nerăbdare să împărtăşim cu dvs viitoarele succese, pe măsură ce stimulăm crearea de plus valoare, contribuind în acelaşi timp la atingerea obiectivelor de tranziţie energetică ale României”, a declarat şi Bogdan Badea, director executiv al Hidroelectrica, citat de News.ro.

Ciucă se laudă cu contribuţia proprie, Ciolacu vorbeşte iar de speculă

La capitolul politicieni, s-a remarcat Nicolae Ciucă, cu puţină laudă de sine.

”Astăzi este o zi istorică pentru Bursa de Valori Bucureşti. Este ziua în care compania Hidroelectrica intră la tranzacţionare şi stabileşte, astfel, un nou record pentru oferta publică iniţială la bursa românească. Se încheie, astfel, procesul de listare al Hidroelectrica, o decizie corectă şi oportună, la care sunt foarte mândru că am putut contribui împreună cu alţi colegi din Guvern, în perioada în care am fost premier”, a spus fostul premier Nicolae Ciucă. 

Iar premierul actual nu a uitat să amintească de lupta cu specula.

„A furnizat energie electrică la un preț corect, protejând cetățenii împotriva speculei și crizei energetice. Această abordare responsabilă și orientată către consumator a ajutat populația și a demonstrat că Hidroelectrica este o companie care înțelege așteptările și problemele românilor!

De aceea, vreau să clarific astăzi că Hidroelectrica este și va rămâne o companie a românilor!

După listarea la bursă, statul român își păstrează integral participația de 80%. Astăzi, deschidem posibilitatea ca și cetățenii români și alți investitori instituționali să devină acționari și să se bucure de succesul și creșterea unei companii de succes”, a spus prim-ministrul, citat de Mediafax.

Mesajul preşedintelui

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că listarea acţiunilor Hidroelectrica va aduce avantaje de ordin economic, financiar şi investiţional pentru România.

Potrivit preşedintelui, cele zece companii din domeniul energiei şi gazelor naturale deja listate totalizează o capitalizare bursieră de peste 70 de miliarde de lei, reprezentând circa o treime din total.

"Aceste evoluţii furnizează cel mai puternic mesaj că România este deschisă investitorilor şi îşi cunoaşte interesele din punct de vedere strategic şi economic, pentru a se impune ca jucător relevant la nivel regional, atât pe piaţa de capital, cât şi în sectorul energetic", a adăugat el.

Cifrele Hidroelectrica

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România în ceea ce priveşte cantitatea de energie produsă şi un jucător important în domeniul hidroenergetic din Europa.

Grupul deţine şi operează 182 de hidrocentrale, cinci staţii de pompare şi un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt surcursale organizate geografic pe teritoriul României.

Capacitatea de producţie totală instalată e împărţită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei şi staţii de pompare. Societatea deţine un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW şi o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇