Bloomberg analizează listarea pe bursă a Hidroelectrica: Sutele de milioane de euro vor întări leul

Bloomberg analizează listarea pe bursă a Hidroelectrica: Sutele de milioane de euro vor întări leul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oferta publică inițială de la Hidroelectrica SA va atrage sute de milioane de euro care vor întări moneda națională.

Analiștii financiari se așteaptă ca leul să se întărească atunci când investitorii vor schimba moneda europeană pentru a face rost de lei, cu care vor cumpăra acțiuni la Hidroelectrica, oferta publică inițială (IPO) fiind estimată la 8,7 miliarde de lei (1,7 miliarde euro), relatează Bloomberg.

Această mișcare anticipată a leului va testa limita de toleranță a BNR pentru evoluția monedei naționale, notează sursa citată. Economiștii anticipează că banca centrală va interveni pentru a tempera aprecierea leului și a-l menține în acest an la un curs stabil sub sau în preajma nivelului de 5 lei pentru un euro.

Fondul închis de investiții Proprietatea SA, gestionat de Franklin Templeton Investments, scoate la vânzare, la Bursa de Valori Bucuresti, 17,3% din participația sa de 20% la Hidroelectrica. Cea mai mare parte a pachetului care va fi vândut se adresează investitorilor instituționali și doar 15% va fi oferită investitorilor de retail. Cererea depășește deja oferta pe întregul interval de preț.

"Este rezonabil să presupunem că din intrările de peste un miliard de dolari de la investitorii instituționali o parte considerabilă vor fi bani noi pe piața românească", a declarat economistul ING România, Valentin Tătaru.

"Având în vedere adâncimea limitată a pieței valutare locale, o apreciere temporară a leului ar putea fi avută în vedere și ar putea testa limita de toleranță a băncii centrale asupra mișcărilor cursului euro/leu", a mai spus acesta.

Tătaru consideră că "zona 4,92 este un prag de suport bun" pentru leu și prognozează o depreciere ușoară a monedei naționale către 5,02 lei până la sfârșitul anului.

Leul a fost una dintre cele mai stabile monede din Europa de Est, datorită regimului de flotare controlată practicat de Banca Națională. În schimb, forintul Ungariei s-a depreciat la un nivel record luna trecută, pe fondul unei dispute a guvernului de la Budapesta cu UE asupra finanțării europene. Ulterior, forintul a recuperat o mare parte din pierderi în mai multe tranzacții volatile.

Și leul a trecut de curând printr-o fază de depreciere, cu o scădere record luna trecută, după ce BNR a anunțat că va permite o evoluție mai flexibilă a cursului pentru a stopa saltul recent al împrumuturilor în valută.

"Am avut cea mai stabilă rată de schimb din regiune, cu excepția unor episoade de creșteri și scăderi și cred că vom vedea un astfel de episod la vară, întrucât IPO-ul de la Hidroelectrica va ajuta cu intrările. Însă aceasta este doar o presupunere, și, excluzând acești factori, cred că vom vedea o monedă stabilă, iar leul va rămâne sub pragul de cinci lei pentru un euro anul acesta", a declarat în această săptămână directorul adjunct al BRD-Societe Generale SA, Claudiu Cercel.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇