Creșterea salariului minim brut este o armă a statului pentru a lua mai mulți bani din privat, susține ministrul demisionar al Economiei, Claudiu Năsui.
Potrivit acestuia, cel care contează este salariul minim net.
”Politicienii vor creșterea salariului minim brut pentru a ne lua mai mulți bani din buzunar și a-și crește propriile venituri. Creșterea salariului minim brut este o armă a statului pentru a lua mai mulți bani din privat.
Salariul minim care contează este salariul minim net. Acela care ajunge să fie mic pentru că statul îți ia jumătate din el”, a scris Claudiu Năsui pe Facebook.
Ministrul demisionar precizează că majorarea salariului minim brut înseamnă automat creșterea tuturor salariilor bugetarilor.
”Creșterea salariului minim brut înseamnă automat creșterea tuturor salariilor bugetarilor. De ce? Pentru că toate salariile la stat sunt multiplii de salariu minim.
De exemplu, premierul are de 11.5 ori salariul minim. Dacă crește salariul minim brut cu 100 de lei, automat va crește salariul premierului cu 1.150 de lei pe lună. Și nu doar al lui, al tuturor bugetarilor”, explică Năsui.
Cresc și pensiile speciale
Mai mult, acesta afirmă că majorarea salariului minim brut ”înseamnă și creșterea pensiilor speciale, pentru că mai toate pensiile speciale sunt bazate pe nivelul salariilor în sectorul din care provin, care la rândul lor sunt bazate pe salariul minim brut”.
Claudiu Năsui spune că pentru a-i ajuta pe români să iasă din sărăcie, guvernul ar trebui să reducă povara fiscală, nu să crească salariul minim brut.
”Dacă un guvern chiar vrea să ajute românii să iasă din sărăcie, nu ar mai crește salariul minim brut. Ar reduce povara fiscală pe muncă. De exemplu, ar face primii 200 de lei neimpozitabili. Creșterea salariului net ar fi aceeași doar că nu ar mai crește toate cheltuielile statului.
Soluția liberală pentru a crește salariile este reducerea impozitării muncii”, punctează ministrul demisionar al Economiei.
Precizările lui vin după ce premierul Florin Cîţu a afirmat, marţi, după şedinţa Consiliului Tripartit, că salariul minim trebuie să crească şi că este nevoie de o formulă predictibilă şi transparentă. Cîţu anunța că, până la finalul lunii octombrie, va exista o formulă clară de calcul.
Citește și: