Ministrul Energiei anunță când îşi vor primi salariile restante minerii de la Lupeni

Ministrul Energiei anunță când îşi vor primi salariile restante minerii de la Lupeni

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunţă că „în prima jumătate a săptămânii viitoare” minerii de la Lupeni, care s-au blocat în subteran din cauza restanţelor salariale şi protestează, de cinci zile, vor primi banii.

Ministrul a explicat că hotărârea de guvern redactată de Ministerul Muncii privind normele de aplicare ale ordonanţei prin care se acordă plata salariilor mai are nevoie de avize din partea a două ministere.

A 5-a zi de proteste

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Peste 60 de mineri de la Lupeni sunt blocaţi sâmbătă în subteran, pentru a cincea zi consecutiv, în semn de protest faţă de condiţiile de muncă şi de salarizare, iar la suprafaţă, colegi ai celor blocaţi în mină s-au adunat în semn de solidaritate cu aceştia.

„La începutul săptămânii viitoare vor primi banii, am anunţat acest lucru. Prefectul a spus că până în data de 26 s-a înţeles cu sindicatele. Noi am venit cu mai mult în Guvern, am accelerat procedura, am publicat ordonanţa de urgenţă în Monitor vineri seară.

În paralel, Ministerul Muncii a redactat deja normele de aplicare, modificarea normelor vechi în aşa fel încât să cuprindă şi modificările din ordonanţă şi dacă este avizată luni, luni vom face şi şedinţă de guvern – mai trebuie avizată de două ministere, Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Externe, fiind vorba despre o directivă europeană – vom face luni şedinţă de guvern, dacă nu marţi, va fi publicată în aceeaşi zi.

În paralel, cei de la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă  Hunedoara aşteaptă de la conducerea Complexului Energetic Hunedoara – şi am înţeles că deja se lucrează şi transmit informaţii – aşteaptă statele de salarii, justificarea salariilor pentru a putea face plăţile. Deci în prima jumătate a săptămânii viitoare vor primi banii”, a declarat Virgil Popescu sâmbătă după amiază, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Ministrul a precizat că la mina Lupeni se înregistrează o întârziere aferentă lunii ianuarie, în condiţiile în care minerii primesc salariile în data de 15 lichidare şi în 30 avansul pentru luna următoare.

Citește și:

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖