Ministrul Energiei a scos din PNRR un proiect de 600 de milioane de euro, la care Bruxellesul ceruse lămuriri. Din PSD i se cere demisia

Ministrul Energiei a scos din PNRR un proiect de 600 de milioane de euro, la care Bruxellesul ceruse lămuriri. Din PSD i se cere demisia

Proiectul de 600 de milioane de euro Romgaz-GSP Power a fost scos din PNRR. Decizia a fost luată după discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene.

„Le-am eliminat, petru a nu mai fi întrebări”, a spus Virgil Popescu, ministrul Energiei.

600 de milioane de euro sunt alocate proiectelor pe producţia de energie electrică pe bază de gaz şi hidrogen.

Una dintre companiile care ar fi beneficiat direct de o parte dintre aceşti bani era GSP Power.

La vremea publicătii PNRR-ului, social-democrații au criticat aceste proiecte, acuzând coaliția că da contracte cu dedicație pe bani europeni.

ADVERTISING

„Cum a fost selectată nu am cum să vă spun, pentru că nu ştiu. Este un proiect al Ministerului Energiei. Vorbim de două proiecte inovatoare ale Romgaz-ului, în consorţiu cu Siemens şi cu acea companie”, explica atunci Cristian Ghinea, ministrul Proiectelor şi Investiţiilor Europene.

„Când ne-am apucat de PNRR, de la Ministerul Fondurilor Europene ne-au fost cerute proiecte mature. Am selectat dintre ele proiecte şi nu companii. Au spus că ar fi preferabil call-uri de proiecte competitive, dar înţelegem că există şi riscul ca într-un call competitiv să existe şi contestaţii şi această procedură să se lungească. Am scos absolut toate companiile, ca să nu mai existe întrebări, de ce nu pot participa şi alţii la aceste proiecte”, a spus și Virgil Popescu, ministrul Energiei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

PSD: Virgil Popescu, demisia!

Deputatul PSD Claudiu Manta cere public demisia ministrului Energiei Virgil Popescu pemtru modul în care a gestinat proiectele cuprinse în PNRR.

„Cer public demisia ministrului Energiei, Virgil Popescu! Comisia Europeană mi-a dat dreptate zilele trecute când a cerut ministrului Energiei, Virgil Popescu, să includă în PNRR selecție competitivă de proiecte (call) și nu proiecte individuale alese pe sprânceană, ca până acum”, a scris pe Facebook deputatul PSD.

Acesta susține că, de mai bine de o lună, i-a atras atenția, printr-o interpelare, ministrului Energiei că proiectele pe care le-a prevăzut în PNRR sunt „cu dedicație pentru prieteni politici”.

ADVERTISING

„Răspunsul primit...ca de obicei fără nici o argumentație sau legătură cu întrebările adresate. A fost nevoie de întâlniri la Bruxelles pentru ca, acum, să poată participa orice companie din România la depunerea de proiecte pe PNRR, nu numai cele agreate de actuala guvernare.

Pentru modul cum a gestionat această situație, cer public demisia ministrului Energiei, Virgil Popescu”, a mai scris Claudiu Manta pe rețeaua de socializare.

Iată articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇