Leul e singura monedă din regiune care s-a depreciat în acest an. Criza politică trimite cursul la noi maxime istorice

Leul e singura monedă din regiune care s-a depreciat în acest an. Criza politică trimite cursul la noi maxime istorice

Leul şi-a accelerat tendinţa de depreciere în ultima săptămână, pe fondul tensiunilor politice interne, şi s-a decuplat de la evoluţiile regionale.

Moneda românească este singura din Europa Centrală şi de Est care a scăzut faţă de euro de la începutul acestui an, relevă date analizate de Profit.ro.

Euro a atins noi maxime istorice faţă de leu la fiecare dintre ultimele patru şedinţe de tranzacţionare şi este tot mai aproape de pragul de 5 lei la cotaţia oficială a BNR. Slăbiciunea leului este adâncită de criza politică ce ar putea culmina cu destrămarea alianţei de guvernare, după ce miniştrii USR-Plus au demisionat din Cabinetul Cîţu.

ADVERTISING

“Guvernul premierului Cîţu este aproape de colaps. Acest lucru a cântărit atât asupra monedei, cât şi a obligaţiunilor suverane”, arăta o notă a Erste Research, citată de Profit.ro.

Euro a crescut cu circa un sfert de punct procentual faţă de leu în ultima săptămână, în timp ce a fost stabil faţă de zlotul polonez şi coroana cehească şi a scăzut faţă de forintul maghiar cu 0,4%.

Forintul este pe o tendinţă clară de apreciere, după ce banca centrală a majorat dobânda-cheie, şi a intrat într-un ciclu de întărire a politicii monetare. Aşteptările analiştilor sunt că şi banca centrală a Poloniei urmează să majoreze dobânda-cheie, deşi guvernatorul Adam Glapinski a declarat recent că nu este cazul.

ADVERTISING

Leul românesc a mers cel mai rău din ECE în acest an – euro a crescut faţă de moneda românească cu aproape 2%, în timp ce a scăzut faţă de zlot cu 1%, cu mai bine de 3% faţă de coroană şi cu peste 4% faţă de forint.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇