Landurile germane vor să se împrumute cu 95 de miliarde de euro pentru a amortiza efectele negative ale pandemiei

Landurile germane vor să se împrumute cu 95 de miliarde de euro pentru a amortiza efectele negative ale pandemiei

Cele 16 landuri din Germania intenţionează să se împrumute cu 95 miliarde de euro ca parte a eforturilor lor de majorare a cheltuielilor pentru contracararea efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19) asupra economiei.

Împrumuturile se adaugă planurilor Guvernului federal de a emite o datorie de 218,5 miliarde de euro pentru a ajuta la finanţarea sprijinului pentru o economie care ar urma să se contracteze cu peste 6% anul acesta, din cauza crizei şi a măsurilor de izolare impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei, transmite Reuters.

Der Spiegel a calculat, în urma examinării datelor Ministerelor de Finanţe regionale, că landurile din Germania, care se bucură de o largă autonomie conform sistemului de guvernanţă, vor contracta datorii suplimentare de 95 miliarde de euro.

Deja landurile au datorii totale de aproximativ 580 miliarde de euro, informează revista germană.

Deficitul bugetar ar putea ajunge în Germania la 7,25% din PIB

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat recent că în urma noilor împrumuturi contractate în acest an, raportul dintre datoria Germaniei şi Produsul Intern Brut va urca la 77% în 2020 de la mai puţin de 60% în 2019. De asemenea, prognozele Ministerului german de Finanţe arată că deficitul bugetar va ajunge la 7,25% din PIB în acest an, au precizat sursele.

În iunie, coaliţia guvernamentală aflată la putere a aprobat un pachet în valoare de 130 miliarde de euro destinat să stimuleze cheltuielile de consum pe termen scurt şi, de asemenea, să convingă firmele să reia investiţiile.

Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a declarat în repetate rânduri că necesităţile de finanţare ale Germaniei sunt gestionabile, iar Guvernul de la Berlin poate recurge de asemenea la surplusurile neutilizate. Cu toate acestea, noile necesităţi de împrumuturi ale Germaniei reprezintă o modificare totală de poziţie după mai mulţi ani de disciplină fiscală strictă care au produs bugete echilibrate.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Citește și:

Un ministru din Germania a găsit 1.900 de deficienţe grave la cazarea sezonierilor de la abatorul-focar

Germania mai are doar câteva sute de doze de remdesivir și ar vrea să producă medicamentul în Europa, după ce Trump a cumpărat întregul stoc

Salariul minim din Germania va creşte la 10,45 euro/oră până în 2022